De week van een boekenworm

Alweer een weekje voorbij en ik heb het gevoel dat de tijd veel te hard gaat! Maar goed het is zoals het is en we proberen er elke dag weer van te genieten toch? Dus laten we snel kijken wat ik de afgelopen week heb gedaan!

Maandag:

Tja zoals jullie inmiddels wel weten is dit een werkdag, op maandag werk ik en weet je het opstaan voor werk went echt nooit haha. Ik ren door mijn ochtend heen, zorg dat de meiden enigszins klaar zijn en ga dan naar mijn werk. Gelukkig gaat de ochtend vrij snel en ook de middag is zo voorbij. Ik zeg gelukkig want ik heb me toch een spannend boek dat op me wacht! Dus ja ik ben blij als de dag weer voorbij is. Ik lees die avond echt heel veel want ik vind het boek gewoon zo ontzettend tof!

Lees verder

Wanneer het kiezen van een nieuw boek echt moeilijk wordt!

Herken je jezelf hier in? Je staat voor je kast met nog zoveel ongelezen boeken, allemaal roepen ze naar je, maar eigenlijk ook allemaal niet. Je weet gewoon niet wat je wil lezen. Je weet niet welk genre je wil lezen en dus helemaal niet waar je voorkeur nu ligt. Ik heb zo’n moment heel vaak, er zijn gelukkig ook momenten dat ik precies weet wat ik wil lezen maar terwijl ik dit typ zit ik dus ook ontzettend te twijfelen over wat ik nu moet gaan lezen. Maar hoe kom ik dan uiteindelijk toch tot het kiezen van mijn volgende boek? Ik zet mijn tips hiervoor hieronder voor je op een rijtje.

Lees verder

Is lezen nog wel ontspannend?

Eigenlijk twijfel ik nog steeds of ik dit artikel wel online moet zetten want het is geen makkelijk onderwerp. Maar goed moeten onderwerpen altijd makkelijk zijn? Nee toch maar dat geeft ook een beetje de titel weer want lezen we eigenlijk nog wel voor de lol? Of moeten we vooral lezen om overal maatschappelijke problemen uit te halen, personages continue te labelen als problematisch? Pfff oké jongens lees eerst het artikel voordat je gaat reageren want ja ik heb hier echt wel over na gedacht.

Ik scrolde gisteren door mijn facebook feed en ik zit ook in een aantal internationale boeken groepen. En nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dit daar vaker zie dan in Nederlandse groepen maar dat betekend niet dat dit niet iets is wat me opvalt. De laatste jaren lijkt het wel of elk boek dat uit komt problematisch is, er zitten niet genoeg mensen van kleur in, het is racistisch, mensen met een andere seksuele geaardheid moeten er in voorkomen anders discrimineer je die groep en je moet het goed doen, iedereen moet ze accepteren en vol begrip zijn nou ja ik kan zo elke groep wel opnoemen waarvan we hopen dat die wat beter neergezet worden in boeken. Maar heel veel mensen proberen dit, doen hun best om dit te doen maar ook dan is het nog niet goed genoeg.

Laten we eerlijk zijn niet iedereen in de wereld zal het accepteren dat iemand homo of lesbisch is, we kunnen hoe graag we het ook willen racisme niet uitbannen in de wereld. En is het echt realistisch als dit in boeken wel zo is? Want ik vind dus van niet. Nu hoor ik niet bij bovengenoemde groepen maar ik ben wel dik, dus ook ik behoor daarmee tot een groep die in boeken vaak niet echt lekker gerepresenteerd worden. Ze zijn vaak de fat friend die zo knap zou zijn als ze maar wat zou afvallen, maar de heldin van het verhaal zijn we zelden zullen we maar zeggen. Betekend dit dat ik elk boek dat mij zo neer zet maar moet haten en vooral ook online bashen? Nee dat vind ik niet, want laten we eerlijk zijn that’s how the world works. Je kunt niet iedereen leuk en aardig vinden en ja je mag natuurlijk je mening geven, maar als je feed bijna alleen nog maar bestaat uit mensen die ook maar iets problematisch vinden over elk boek dat ze lezen vraag ik me het volgende af: Lezen we nog wel voor ons plezier? Of lezen we alleen nog maar om overal kritiek op te hebben? En dan heb ik het niet over meningen of je een boek wel of niet mooi vindt.

Lezen we onze boeken nog wel met plezier? Of lezen we nu alleen nog maar om kritiek te leveren op elk  klein detail. Op elk personage dat niet perfect is, op elke auteur die eens niet één van de minderheden in zijn/haar boek beschrijft? Het is goed om kritisch te zijn, om dingen te zien en te leren van elkaar maar misschien is het ook weer eens tijd dat we weer eens genieten van boeken. En het niet nodig vinden om elk boek dat geschreven is gelijk af te branden voor bepaalde dingen die nu eenmaal gebeuren in de wereld. Want wie zegt dat een auteur daar niet over na denkt, dat een auteur niet weet dat de manier waarop een personage is beschreven problematisch is? Maar het is wel realistisch toch? En niet ieder personage zal veranderen in de manier waarop hij/zij denkt net als in het echte leven. En ik denk dat als je alleen maar boeken wil lezen waar alles perfect is je in een bepaalde bubbel leeft die niet realistisch is. Ik zou het liefst armoede, oorlog, racisme en alle ellende in de wereld willen uitroeien maar helaas dat gaat nu eenmaal niet. Mijn bijdrage aan de wereld hier in is dat ik mijn meiden zo opvoed dat ik hoop dat ze respectvolle volwassenen worden en ook als kind respectvol reageren op mensen die anders zijn dan zij. Of dit nu huidskleur, uiterlijk of innerlijk is. Maar dat zijn drie kinderen op zoveel andere kinderen die geboren worden in gezinnen die dit niet doen, die ze wel opvoeden met racisme en meningen die ik niet deel. Zo is de wereld en zo zal de wereld helaas altijd blijven.

Waar dit hele artikel nu vandaan komt? Nou ja zoals gezegd mijn feed op facebook. Voor mij was de grens een beetje bereikt toen ik wat las over het nieuwe boek van Becky Albertalli waarbij ik hier niet in detail ga treden want nog niet iedereen heeft dit boek gelezen en er zijn mensen die op de Nederlandse vertaling vallen. Maar het kwam er eigenlijk op neer dat mensen het boek niet wilde lezen omdat er 1 ding van misschien een pagina inzit waar ze het niet mee eens zijn. Dat mag, maar het is wel iets dat iedereen op een andere manier interpeteert, het is geen vaststaand feit zoals bijvoorbeeld moord of verkrachting. Of dit nu wel of niet zo is in het boek is denk ik ook een invulling van de lezer en hoe je dit ziet in de context van het verhaal. Maar deze mensen beslissen op iets wat ze gehoord hebben dat het boek problematisch is ze het niet willen lezen en beslissen om dan maar te verspreiden dat dit boek problematisch is zonder het gelezen te hebben. Iedereen die het anders ziet krijgt te horen dat ze eens moeten gaan luisteren naar mensen uit de community en hoewel ik daar helemaal voor ben denk ik wel bij mezelf: Dus ik moet luisteren naar iemand die het boek niet gelezen heeft, zijn/haar mening baseert op wat iemand anders zegt? Dat is toch ook niet logisch, als je het boek gelezen hebt en je hebt die mening ja dan wil ik zeker luisteren naar waarom jij dit vind, want nee ik hoor niet bij die groep minderheden maar dat betekend niet dat ik me niet interesseer voor die groep. Dat ik niet wil horen wat die mensen te zeggen hebben, maar ik wil wel een onderbouwde mening horen en niet iemand die zegt: Ik heb gehoord online van iemand dat dit en dit er in zit dus vind ik er dit en dit van.

Maar terug naar de titel van dit artikel blijf ik erbij dat mensen ook weer moeten leren genieten van een boek. Want ik heb heel erg het gevoel dat we in een tijd leven waarin we alleen nog maar mogen lezen om problematische personages en verhalen te vinden en het daar dan alleen nog maar over te hebben online. Of we niet meer mogen zeggen ik vond dit boek zo ontzettend tof! Zonder dat iemand je erop moet wijzen dat er een problematisch personage inzit. Want zoals al eerder gezegd zo is het leven, dat bestaat nu eenmaal niet uit perfecte mensen overal dus ook niet in boeken.

Nu ben ik benieuwd hoe jullie dit ervaren? Zien jullie het ook vaker terug komen dat mensen eigenlijk vooral alleen nog maar negatief zijn over boeken, of mensen die van mening zijn dat een boek goed is continue terecht gewezen worden over het feit dat er iets problematisch in een boek zit?

 

Wrap up en mini TBR

De maand is alweer een aantal dagen voorbij maar ik wilde toch nog een wrap up doen van april. Ik moet zeggen dat lezen de laatste tijd eigenlijk best goed gaat! Ik lees best veel boeken en ik geniet ook weer echt van lezen. De afgelopen maand las ik deze maand 10 boeken! Dat is echt wel veel voor mij haha. Hieronder mijn lijst met gelezen boeken:

Lees verder

Recensie: De nachtlantaarn van Lisa Thompson

Recensie: De nachtlantaarn van Lisa ThompsonDe nachtlantaarn by Lisa Thompson
on 20 april 2018
Genres: middle grade
four-half-stars

Na haar prachtdebuut De Goudvisjongen komt Lisa Thompson met een tweede boek: De Nachtlantaarn. Haar eerste boek is voor vele prijzen genomineerd en ontvangt in Nederland en Vlaanderen een en al lof.

De elfjarige Nathan vlucht samen met zijn moeder naar een vervallen cottage in de bossen om aan haar vriend te ontsnappen. Wanneer zijn moeder boodschappen gaat halen en niet meer terugkomt, is Nathan bang, alleen en met niets anders dan het donker. Troost komt uit een onverwachte hoek - een mysterieus meisje dat raadsels uit het verleden wil oplossen en een oude, verloren gewaande vriend. Zal Nathan de moed vinden om zijn problemen van het heden en het verleden te overwinnen?

Een verhaal vol angst en hoop, eenzaamheid en vriendschap. Hartverwarmende personages en een prangend mysterie dat je de pagina's sneller doet omslaan.

Lees verder

four-half-stars

De week van een boekenworm

Vinden jullie dit jaar ook zo ontzettend hard gaan? We zitten alweer in maand vier van dit jaar. Ik heb het gevoel dat het elk jaar weer harder gaat. De afgelopen week las ik best veel en ik was ook nog eens jarig!

Maandag:

Vandaag is het gewoon een werkdag, maar wel de enige werkdag deze week! De dag gaat best snel voorbij, ook omdat hij gewoon iets anders loopt dan andere werkdagen. Voor ik het weet ben ik alweer thuis en rommel ik nog wat. Ook lees ik het boek Children of blood and bone uit en het boek De nachtlantaarn. Die avond begin ik ook nog aan The wicked deep. Wow dit gaat echt snel! Ik kijk die avond ook The good doctor en ga dan slapen.

Lees verder

De week van een boekenworm

Wat een week weer! Deze week werd mijn oudste dochter 6, hoe kan het zo hard gaan? Daarnaast heb ik echt een beetje moeite gehad met het vasthouden van een boek, maar aan het einde van de week lukte het me toch! Oké ik ga maar snel beginnen.

Maandag:

Altijd raar als je een extra dag vrij bent, dit voelt absoluut niet als een maandag. Maar goed het is toch echt maandag en vandaag gaan we naar Duinrell met de meiden want er is een Nick jr. fandag. Mijn meiden zijn natuurlijk helemaal fan van Shimmer & Shine, Nella de ridderprinses, Paw patrol en noem maar op. Dus ze zijn ontzettend enthousiast natuurlijk! Helaas werkt het weer niet mee, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben een ontzettend leuke dag en de meiden zijn heel enthousiast over de ontmoetingen. Vooral Simmer & shine en Nella de ridderprinses zijn favoriet. Als we thuis zijn, zijn de meiden natuurlijk hartstikke moe en is het tijd voor bed. Maar al snel komt Lotte nog even bij mij liggen, ze heeft zich gestoten en kruipt bij mij in bed. En weet je ik vond het heerlijk, de avond voor ze zes zou worden nog even knuffelen en kletsen. Pfff ik vind het best pittig dat ze zo snel groot worden hoor.

Dinsdag:

Vandaag is dan de dag, Lotte wordt 6! De jaren zijn echt voorbij gevlogen en wat is ze een prachtige lieve meid! Ik ben oprecht heel blij dat ik haar mama mag zijn. In de ochtend krijgt ze cadeautjes en natuurlijk wordt er meteen mee gespeeld. Later die ochtend ga ik naar school zodat Lotte kan trakteren, wat ben je dan trots als mama! Ik ga met een grote glimlach op mijn gezicht weer naar huis en geniet nog even van een rustige middag. Helaas is Sanne wel ziek, heeft hoge koorts en jeetje wat breekt je mama hart dan zeg! Later moeten we natuurlijk weer naar zwemles en voor ik het weet is het alweer tijd om te eten. ‘s Avonds kijk ik Married at first sight en probeer een beetje te lezen.

Woensdag:

Vandaag hoop ik op een rustige middag, Lotte heeft een feestje dus alleen Sanne en Eline thuis….Nou ja onze ochtend is zoals alle ochtenden, wat boodschapjes doen, de was opruimen, enz. Maar de middag loopt net even anders. Eline wil namelijk een vriendje mee nemen, helemaal prima hoor. Alleen is zij die middag hartstikke ziek en ligt ze voornamelijk op de bank. Al snel gaat mijn man Lotte halen en wordt het vriendje van Eline ook weer opgehaald. We gaan daarna eten en ook Lotte geeft dan aan niet lekker te zijn. Het is een erg onrustige avond, we spelen D&D maar we zijn vooral heel druk met de kids.

Donderdag:

Als ik de meiden ga wakker maken is Lotte nog steeds ziek. Ze wil niet naar school en als zij zegt dat ze niet wil is ze echt ziek. Dus ik meld haar ziek en Eline gaat wel naar school. Lotte is de hele dag erg rustig en ook Sanne heeft een rustige dag. Ik geniet er stiekem best even van om Lotte voor me alleen te hebben. Ze kijkt van allerlei filmpjes op youtube over speelgoed en kan precies vertellen wat ze wil hebben haha. Al snel komt ook Eline weer thuis en is het huis weer lekker druk. ‘s avond lees ik weer wat maar het pakt me niet echt eigenlijk.

Vrijdag:

Vandaag vind ik een ARC in mijn mailbox, yes dan ga ik die lezen en ja hoor ik ben gelijk weer verslaafd heerlijk om te lezen dit! Helaas moet er ook gewerkt worden haha. De werkdag loopt helemaal niet zoals gehoopt er komt veel tussen, tijden verschuiven en helaas geniet ik dus maar weinig van het mooie weer. In de avond ben ik gewoon op, ik kijk wat tv. lees wat en besluit ook nog even mijn andere boek op te pakken……maar al snel raad ik het einde van het boek en besluit ik dit boek even weg te leggen. Ik heb er geen zin in zo en er zijn teveel toffe boeken om deze door te blijven lezen.

Zaterdag:

Hallo hoofdpijn, ik heb je niet gemist en ik kan je ook niet gebruiken vandaag. Veel te druk! We moeten de taart voor Lotte haar feest halen en nog boodschappen doen. Gelukkig is het wel heel mooi weer en jongens wat is dit goed voor mijn humeur! Het is een drukke dag, Lotte krijgt een nieuwe fiets en helaas is Eline heel erg ziek. Ze wisselen elkaar wel echt af zeg!  Die avond lees ik mijn boek uit en ga ik verder in een boek waar ik al aan begonnen was. Nog iets meer dan 200 blz en dan is die ook uit! Ik kan het!

Zondag:

Ja hoor de hoofdpijn is terug, ik sta rustig op en kijk Supernatural, wat een aflevering weer! Daarna ga ik nog aan de slag met de laatste dingen voor het feestje want zowel Lotte als ik vieren onze verjaardag vandaag. Gelukkig zakt de hoofdpijn en wordt het een gezellige dag. Als ik die avond aan Lotte vraag of ze het leuk gehad heeft zegt ze enthousiast ja! Vervolgens vraagt ze, heb jij ook een leuke dag gehad mama want jij hebt ook je verjaardag gevierd. Aaah is dat niet schattig? De rest van de avond lees ik, ik ga eindelijk verder in children of blood and bone en ik wil hem gewoon niet wegleggen!!!

Hoe was jouw week?