Zijn we young-adult moe?

Afgelopen dinsdag plaatste Emmy de volgende stelling op haar blog zon en maan:

De Young Adult hype is voorbij, omdat we de afgelopen paar jaren geen klappers als The Hunger Games of Twilight hebben gehad.

Ik vond dit zo’n mooie stelling dat ik in overleg met Emmy besloot om er een artikel over te wijden op mijn blog. Want is het waar, is de hype echt voorbij? Of zijn we misschien zelfs een beetje te verzadigd in dit genre? Hoe ik hierover denk wil ik gaan beantwoorden in dit artikel.

Lees verder

Meer diversiteit in boeken

diverse 2

Blossom Books heeft onlangs aangekondigd dat ze de strijd voor meer diversiteit in Young-Adult boeken willen aangaan. En eigenlijk ben ik het daar wel mee eens. Want laten we eerlijk zijn, het zou toch al lang heel normaal moeten zijn dat er meer diversiteit in boeken is? Het is toch eigenlijk heel normaal dat het niet uitmaakt op wie je verliefd wordt, of je nu als meisje op jongens of meisjes valt of andersom? Maar ook het verplicht uit de kast komen want waarom moet je in hemelsnaam vertellen dat je een bepaalde geaardheid hebt. Als je hetero bent hoef je ook niet uit de kast te komen.  Daarom heb ik hieronder een lijstje met boeken die ik onlangs gelezen heb, waar dit totaal geen issue is of waar er in ieder geval over deze zaken gesproken wordt.

 1. Carry on van Rainbow Rowell

  diverse 6

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen die Fangirl gelezen heeft weet dat Cath schrijft over Simon en Baz en dat zij verliefd zijn op elkaar. Rainbow Rowell heeft nu haar eigen boek hierover geschreven en ik vind het echt een aanrader!

 1. Simon vs. The homosapiens agenda van Becky Albertalli

  diverse 4

 

 

 

 

 

 

 

In het Nederlands is hij nog niet uit, maar dat gaat nog wel gebeuren met maar liefst twee gave covers. Maar dit boek is het boek dat je gelezen moet hebben! Het gaat zo goed om met alle vraagstukken rondom seksualiteit en de vooroordelen die daar over heersen.

 1. Het onmogelijke leven van Kate Scelsa

  diverse 7

 

 

 

 

 

 

 

Ook dit boek bespreekt het onderwerp diversiteit en eigenlijk ook echt een aanrader, buitenom dit thema is dit namelijk een prachtig boek.

 1. Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira

  diverse 3

Ook een prachtig boek dat nog niet zo lang geleden is verschenen.  Vooral het niet uit de kast durven komen, komt hier heel goed aan bod. Op een mooie manier geschreven en ook zeker de moeite waard.

 1. Ik geef je de zon van Jandy Nelson

  diverse 5

 

 

 

 

 

 

 

Tja ook dit boek staat hoog op mijn lijstje van boeken die diversiteit aankaarten, wederom een echte aanrader en ook echt een ontzettend mooi boek.

Welke boeken met het onderwerp diversiteit en in dit geval relaties heb jij gelezen?

diverse 1

 

Geen boek gekocht.

Ken je dat, dat je de boekwinkel uitloopt en geen enkel boek hebt gekocht? Nee? Ik dus ook niet, tot afgelopen week toen overkwam het me meerdere keren!

Buiten mezelf was ook mijn man in shock, ik ga eigenlijk nooit de boekwinkel uit zonder boek. Ik heb ook een aardige wishlist. Maar toch liep ik weg zonder boeken, simpelweg omdat de boeken van mijn wishlist er niet waren. Ik heb me voorgenomen me echt een beetje meer te focussen op mijn wishlist en wat minder impulsaankopen te doen.

In het verleden heb k al geprobeerd om geen boeken te kopen, maar dit werkt gewoon voor geen meter natuurlijk. Dus uiteindelijk heb ik maar besloten dat ik mezelf dat niet meer ga aandoen.Maar ik wilde toch wat minderen in het kopen van boeken, ik heb er zoveel ongelezen op de plank staan dat het me wel een goed idee leek om er daar eens een aantal van weg te gaan werken.

Dit betekend natuurlijk niet dat ik helemaal geen boeken meer koop, maar het betekend wel dat ik wat kieskeuriger ben als ik in de boekenwinkel loop. Natuurlijk kijk ik ook wel wat er allemaal op de boekenplanken staat, maar tenzij ik echt enthousiast wordt van een boek laat ik het voorlopig gewoon even staan.

De enige boeken die zeker mee gaan zijn de boeken op mijn wishlist, de boeken die ik echt heel graag wil, de boeken die een vervolg zijn op een serie en mijn auto buy auteurs de auteurs waarvan ik gewoon weet dat de boeken goed zijn. Het valt niet altijd mee en het voelt raar om de winkel uit te lopen zonder boek, maar ergens vind ik het ook wel fijn. Het idee dat ik eindelijk tijd aan het maken ben voor de boeken in mijn kast voelt heel erg goed.

Hoe doen jullie dat? Kopen jullie veel boeken?

De boekenkast opruiming

Pfff wat een werk is dat toch altijd je boekenkast opruimen. Maar uiteindelijk ben ik dan tocht ook weer ontzettend trots op het eindresultaat!

Vandaag was het weer eens zover, ik vond het echt tijd voor een grote opruiming voor van mijn boekenkast. Alles eruit en er weer opnieuw in. Heb ik het nu op een andere manier ingedeeld? Nee niet echt, ik heb alleen wat auteurs weer bij elkaar gezet en heb ervoor gezorgd dat mijn favorieten kast eigenlijk op alle planken nog maar 1 rij bevat. In plaats van een dubbele rij. En een hoop spullen uit de kast gegooid, zodat het weer echt een boekenkast is in plaats van een kast vol boeken en ook nog eens volgepropt met spullen. Ik ben er in ieder geval erg trots op!

Alleen tja, als er nu weer nieuwe boeken bij komen…… dan wordt dat weer een hoop geschuif maar dat zien we dan wel weer! Als je nu interesse hebt in een soort van boekenkast tour maar dan met alleen foto’s ( ik doe niet aan filmpjes, vind het vreselijk om mezelf terug te horen haha ) laat het me dan even in de comments weten dan ga ik aan de slag!

Heb jij een bepaalde indeling voor je boekenkast? Op kleur, uitgever, genre, of iets heel anders?

Het leed dat het wisselen van cover heet!

Ik ben vast niet de eerste blogger die hier over klaagt en ik zal ook zeker niet de laatste zijn, maar wat heb ik er een hekel aan als een uitgeverij midden in een serie ineens wisselt van cover. Ik heb niet zo heel veel wensen, het maakt mij vaak niet uit of een boek een hardcover of paperback versie is.

Maar die wisseling zo heb ik van deel twee en drie van de touching juliette trilogie de mooie covers, maar het eerste deel is verschrikkelijk. Ik ben dan niet zo dat ik meteen de andere versie wil kopen maar het irriteert me wel. Ook verschillende hoogtes kan mij irriteren. Dat heb ik bij de Mortal instruments serie de eerste twee boeken zijn kleiner dan de rest.

Soms is de wisseling van cover als ze een boek gaan vertalen ook erg jammer, gelukkig zie je steeds vaker dat ze de originele cover overnemen maar de cover van bijvoorbeeld Klauwen van het woud vind ik verschrikkelijk terwijl de Engelse versie wel mooi vind. Soms is het ook andersom, dan hebben ze voor de vertaling een mooiere cover dan het origineel. ( kan er alleen even zo snel geen bedenken. )

Soms dan vernieuwen ze een cover om een serie een nieuw leven in willen blazen. Ook dit pakt niet altijd goed uit, zo vind ik de oude versies van de Outlander serie veel mooier als de versie die ik in de boekenkast heb staan. Het past ook helemaal niet bij het verhaal.

Dat zijn wel mijn grootste ergernissen als je het over covers hebt. Wat is voor jou de ultieme afknapper als het op covers aankomt?