Recensie: Ontworteld Naomi Novik

( van Goodreads )

Titel: Ontworteld
Auteur:
Naomi Novik
Pagina’s:
506
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Luitingh Sijthoff

Het verhaal:

Agnieszka’s volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet- iedereen weet- dat de tovernaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…
(van: Goodreads )

Mijn recensie:


Het verhaal algemeen:

Ik vond dat het boek een beetje een langzame start had, een start waarin de tijd werd genomen om uit te leggen hoe de wereld eruit ziet. Ik had hier persoonlijk niet echt last van, wat ik anders vaak wel heb omdat ik graag vooruit wil in een verhaal. Maar in dit verhaal is het zo goed gedaan dat je voor je het weet midden in de actie zit.

Het enige waar ik wel echt even aan moest wennen waren alle namen, ik vond het best lastig om die te blijven onthouden en dat zorgde er soms wel voor dat ik weer even naar moest denken wie een karakter nu ook weer was. Ik denk dat ik in ieder geval veelal de namen verkeerd heb uitgesproken in mijn hoofd. Al staat achterin het boek in de dankbetuiging wel hoe je de naam van de hoofdpersonage uitspreekt.

Het verhaal zelf knalt er naar de start goed in, want als de actie dan begint dan begint het ook goed. Daarna kreeg ik af en toe een momentje om even op adem te komen voor het woud weer toe sloeg. Want het woud in dit boek is echt angstaanjagend, ik ben in ieder geval blij dat ik tijdens het lezen niet in een bos zat.

De manier waarop het woud is ingezet als karakter in het boek vind ik echt heel tof. Het voelt echt alsof het woud leeft en beslissingen neemt om zichzelf niet uit te laten sterven zijn gewoon echt eng.

Wat ik ook erg verfrissend vond is dat het eens een stand alone is en geen serie. Het verhaal sluit mooi uit. Al vraag ik me natuurlijk wel af wat met alle karakters gebeurt nadat het verhaal eindigt.

De personages:

De personages vond ik erg goed uitgewerkt, Agnieszka is het hoofdpersonage en zij verteld het verhaal. Ik vond haar een verfrissend personage om over te lezen. Ze was niet bezig om de heldin uit te hangen, ze wilde in eerste instantie gewoon weg uit de toren en terug naar haar dorp, maar of dat haar ook gaat lukken ga ik natuurlijk niet vertellen.

Een ander personage met een grote rol is De Draak, de tovenaar die elke tien jaar een meisje uit één van de dorpen die grenzen aan het woud komt halen. Ik had graag nog wat meer over hem gelezen, ik vond hem een heel interessant personage.

Dan is er natuurlijk nog het woud, één van de meest enge personages waar ik over gelezen heb. Het doet alles om te overleven en laat zich door niemand tegenhouden. Dit was wel het meest aparte personage van het boek. Maar zeker een personage dat sterk aanwezig is door het hele boek.


De Schrijfstijl:

Ik vond de schrijfstijl erg fijn, dat blijkt wel uit het feit dat ik het boek zelfs in het begin waarin amper actie is ook al geweldig vond. Ik ben normaal iemand  die het liefst al in het begin in de actie zit maar bij dit boek was ik blij dat ik de kans had gehad om echt even te wennen aan de wereld. Ondanks dat het best een dik boek is, ging ik er vlot doorheen en ik vond het ook echt heel moeilijk om het boek weg te leggen.

Eindoordeel:

Wow echt één van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb. Het heeft een geweldige verhaallijn en prachtige personages. Als je van een goed fantasy verhaal houd dan kan je dit boek niet laten liggen.!

 

 

Laatste NaNoWriMo update

Ja dit is echt de laatste update, weet je waarom? Ik heb het namelijk gehaald!!! Vandaag ben ik de magische grens van 50K gepasseerd. Ik ben op dit moment blij, opgelucht dat ik het gehaald heb en heel even klaar met schrijven. Ik neem heel even een schrijfpauze van een weekend en daarna gaan we weer verder.

Want het verhaal zelf is nog helemaal niet af, er is nog zoveel te vertellen. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik hier aan mee heb gedaan, het was net dat steuntje in de rug dat ik nodig had om echt actief te gaan schrijven. Even echt gaan zitten voor een idee wat echt al heel lang in mijn hoofd zit. Waar het boek over gaat? Tja daar wil ik nog niet teveel over kwijt, ben er nog wat te onzeker over, maar er komen in ieder geval zombies in voor. Dus wie weet, start ik nog eens een wattpad account om het met jullie te delen. Maar voorlopig hou ik het nog even voor mezelf.

Hoe ver zijn de andere deelnemers?

Hoe schrijven mijn leestijd opslokt

Het is nu misschien nog niet echt opgevallen, maar volgens mij is dit de eerste week sinds ik blog dat er een hele week geen recensie is geplaatst. Ik ben geen hele snelle lezer, of nou ja ik lees best snel alleen de tijd die ik te besteden heb aan lezen is niet zo groot als het voorheen was. Werk, kinderen en het huishouden zorgen er voor dat ik mijn tijd op een andere manier indeel. Maar deze maand kwam daar nog iets ander bij: Schrijven.

Zoals jullie inmiddels al wel weten doe ik mee met NaNoWriMo, in één maand 50.000 woorden schrijven. Maar dat betekend dus dat de leestijd die ik heb vaak opgeslokt is door schrijven deze maand. Nu zou dat niet zo erg zijn als ik niet echt dikke boeken zou lezen, maar op de één of andere manier vind ik de donkere dagen ook wel de tijd om de wat dikkere boeken uit de kast te trekken. Dus lees ik minder boeken uit. Waar ik normaal minimaal 1 boek in de week lees, is dat nu gewoon minder.

Is dit heel erg? Op zich niet, het is ook goed om je aandacht soms eens wat te verschuiven naar andere dingen. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik het begin te missen, even lekker met een boek op schoot op de bank relaxen. Dus wat dat betreft ben ik blij als ik het doel gehaald heb, dat betekend niet dat ik niet meer ga schrijven maar wel dat ik mijn tijd wat anders in ga delen. Waardoor ik hopelijk weer wat meer leestijd krijg.

Hoe is het voor jou? Heb jij wel eens periodes dat je minder leest?

Geen nieuwe boeken op mijn wishlist.

Het komt niet heel vaak voor, maar afgelopen maand toen ik bekeek welke boeken er in de maand November uit zouden komen zat er maar één boek bij dat ik echt graag wilde lezen. Is dit vreemd? Ik vind van wel, als je dan erbij haalt dat ik de laatste tijd zowieso bijna geen boeken gekocht heb maak ik me bijna zorgen over mezelf.

Ik heb het idee dat ik de laatste tijd een beetje verzadigd raak in mijn nog te lezen boeken, het zijn er nog zoveel! En hoe leuk ik het ook vindt om mijn boekenkast te zien groeien ik moet toegeven dat ik mijn TBR stapel af en toe een beetje angstaanjagend vind.

Maar het blijft toch raar dat er maar zo weinig boeken zijn die op dit moment uitkomen die mij echt leuk lijken. Ik heb een aantal auteurs waarvan ik de boeken zonder nadenken koop, maar die brengen dit jaar geen boeken meer uit.

Betekend niet dat ik helemaal geen boeken meer op mijn wishlist heb staan natuurlijk. Maar dat zijn gewoon al wat oudere boeken. Ik zal binnenkort eens een post wijden aan de boeken die ik nog op mijn wishlist heb staan.

Herken je dat, dat je kijkt naar een overzicht met de nog uit te komen boeken en er niks voor jou tussen staat? Of juist helemaal niet? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Slechte planning en NaNoWriMo

Allereerst excuses dat er gisteren niks online is verschenen, het is echt te wijten aan mijn slechte planning vorige week. Normaal werk ik wat vooruit om ervoor te zorgen dat ik de tijd die ik besteed aan bloggen een beetje kan verdelen. Maar vorige week was ik echt een wrak wat betreft planning, Dus vandaar dat ik geen artikel klaar had staan voor gisteren. Maar gelukkig vandaag wel, ik merk dat ik wat meer en beter moet gaan plannen.

Toen ik begon met bloggen was ik er natuurlijk wel serieus mee bezig maar mijn insteek was vooral dat ik mijn blog had als plek voor mijn recensies. Uiteindelijk werden de artikelen eromheen ook steeds belangrijker en dat vergt nu eenmaal planning. Ook het uitdenken van artikelen en het bedenken van goede onderwerpen kost tegenwoordig meer tijd. Nu ga ik jullie een geheimpje vertellen: Ik ben dus heel slecht in plannen, ik was degene op school die het maakwerk op het laatste moment nog af moest maken. Ik was er wel aan begonnen maar stelde het afmaken vaak uit. Dus dit hele plannen voor mijn bloggen, kost me nog een beetje moeite en moet er echt nog een beetje ingestampt worden. Maar ik vind het belangrijk dat jullie als lezers met plezier mijn blog blijven bezoeken.

Dan nu NaNoWriMo, hopelijk kan ik jullie volgende week vertellen dat ik de 50.000 heb gehaald. Voor nu zit ik in ieder geval op ruim 42.000 dus er is hoop dat ik heet ga halen. Ik vind het ontzettend leuk om te doen maar ik merk wel dat het veel leestijd opslokt om te schrijven. Wat op zich niet zo heel erg vind, maar ik mis de avondjes waarbij ik gewoon op de bank zat met een goed boek best wel. Maar het is nog maar één weekje en no way dat ik nu ga opgeven!

Hoe gaat het met de andere deelnemers van NaNoWriMo? En hoe plan jij je blog in, in je leven? Heb je eens strak schema of ga je gewoon zitten en begin je te typen?

Recensie: Cruel Beauty van Rosamund Hodge

Titel: Cruel Beauty
Auteur:
Rosamund Hodge
Pagina’s:
342
Taal:
Engels
Uitgever:
Balzer + Bray

Het verhaal:

The romance of Beauty and the Beast meets the adventure of Graceling in a dazzling fantasy novel about our deepest desires and their power to change our destiny.

For fans of bestselling An Ember in the Ashes and A Court of Thorns and Roses, this gorgeously written debut infuses the classic fairy tale with glittering magic, a feisty heroine, and a romance sure to take your breath away.

Betrothed to the evil ruler of her kingdom, Nyx has always known that her fate was to marry him, kill him, and free her people from his tyranny. But on her seventeenth birthday when she moves into his castle high on the kingdom’s mountaintop, nothing is what she expected—particularly her charming and beguiling new husband. Nyx knows she must save her homeland at all costs, yet she can’t resist the pull of her sworn enemy—who’s gotten in her way by stealing her heart.
(van: Goodreads )

Mijn recensie:


Het verhaal algemeen:

Dit boek heb ik gekocht puur omdat ik de cover gewoon prachtig vind en het een hervertelling is van Beauty and the beast. Ik was echt heel benieuwd naar het verhaal en nadat ik een hobbelige start had vloog ik door het boek heen.

In het begin had ik een beetje moeite met het verhaal, het trok me in eerste instantie niet helemaal aan. Dit is een boek waar je echt je gedachte bij moet houden aangezien er veel wordt verteld en er is veel backstory. Maar toen ik eenmaal gewend was aan de schrijfstijl en een beetje bekend met de wereld vloog ik er echt doorheen.

Ik vond het verhaal echt heel erg mooi, de manier waarop het uitgewerkt is als hervertelling en met een hele hoop mythologie. En als ik ergens echt fan van ben is het wel mythologie. Hoewel ik vind dat dit boek een beetje een trage start heeft maakt de rest van het boek dit helemaal goed, er zit dan zoveel spanning en plot twists in dat het enige wat ik kon doen was doorlezen.

Één van de dingen die mensen minder goed vonden aan dit boek was het einde, dat las ik in ieder geval veel in de recensies op Goodreads. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het einde juist heel erg mooi vond, een beetje vaag misschien. Maar wel een einde zoals ik verwacht had bij een hervertlling van Beauty and the Beast.

De personages:

De personages zijn goed ontwikkeld en vooral erg eerlijk. Nyx is heel eerlijk over wie ze is en wat ze voelt en dat maakt haar vind ik erg sympathiek. Je weet wat je kan verwachten van haar en dat maakt het dat ze echt tot leven komt.

Hetzelfde geld voor Ignifex en Shade ook zij zijn erg goed uitgewerkt.

Ik vond het mooi om te zien hoe de personages zich ontwikkelde tijdens het verhaal. Hoe gevoelens veranderde en ik op een gegeven moment zelf niet meer weet wat echt is en wat niet.


De Schrijfstijl:

Ik moest hier even aan wennen, in het begin vond ik het vrij rommelig. Maar dat kwam ook omdat je heel veel informatie krijgt. Maar eenmaal gewend las dit boek echt als een trein.

Eindoordeel:

Een prachtige hervertelling van Beauty and the beast, als je houd van dit verhaal, van mythologie en een mooi liefdesverhaal dan is dit echt een boek voor jou!

 

 

NaNoWriMo update

Vorige week was er geen update, omdat ik toen lekker een weekje op vakantie was. Heerlijk in een huisje in Drenthe. Kan je lekker schrijven zou je denken, maar niks is minder waar. Met moeite worstelde ik daar elke avond weer om wat op papier te krijgen. Maar begin deze week ging ik ineens hard. Ruim 3.000 woorden per dag, dat is heel netjes vind ik zelf.

Maar nu is het weer worstelen, ik merk dat ik het schrijven super leuk vind, maar de druk om te schrijven die ik elke dag voel soms wel minder. Vooral omdat ik het ook gewoon leuk vind om lekker te lezen, even tv. te kijken of gewoon helemaal niks te doen. En al die dingen schieten er erg bij in deze maand.

Ik zit inmiddels bijna aan de 30.000 woorden, ik schrijf dit woensdag avond en ik hoop dat ik vandaag in ieder geval de 30.000 ga halen. Duimen jullie met me mee?

Hoe gaat het met de andere deelnemers? Zitten jullie een beetje op schema?

Mockingjay part 2

Een beetje later dan normaal maar ik wilde graag mijn ervaring en gevoelens over deze film met jullie delen vandaag. Gisteren was het dan zover, de marathon van Mockingjay, met als absolute hoogtepunt het laatste deel van deze geweldige serie.

We hebben gezien hoe Katniss tot twee keer toe voor haar leven gevochten heeft in de arena van The hunger games. In deel 1 begon de revolutie pas echt, hierin zagen we hoe Katniss zich in zette voor een beter Panem. En wow wat vond ik het einde van die film al hartbrekend, te zien hoe Peeta er aan toe was nadat hij een hele tijd in het Capitol had gezeten. Maar het moment dat mij telkens breekt in die film is de ziekenhuis scene, de mensen die opstaan, het Mockingjay teken maken en de speech die Katniss geeft kippenvel en dikke tranen elke keer weer.

En dan was daar eindelijk het moment waar we een jaar op hebben gewacht, de laatste film. Ik was er helemaal klaar voor dacht ik. Om afscheid te nemen van deze karakters, dit gevecht en bepaalde karakters. Tot zover het spoiler vrije gedeelte want er zijn wat dingen die ik wil bespreken en dat gaat niet zonder spoilers. Dus heb je de films nog niet gezien, de boeken nog niet gelezen? Stop dan nu meet lezen!!!

Lees verder

Recensie: Carry On van Rainbow Rowell

Recensie: Carry On van Rainbow RowellCarry On by Rainbow Rowell
Published by St. Martin's Griffin on 6 oktober 2015
Genres: young-adult, contemporary
Pages: 522
Format: Hardcover
five-stars

Simon Snow is the worst chosen one who’s ever been chosen.

That’s what his roommate, Baz, says. And Baz might be evil and a vampire and a complete git, but he’s probably right.

Half the time, Simon can’t even make his wand work, and the other half, he sets something on fire. His mentor’s avoiding him, his girlfriend broke up with him, and there’s a magic-eating monster running around wearing Simon’s face. Baz would be having a field day with all this, if he were here—it’s their last year at the Watford School of Magicks, and Simon’s infuriating nemesis didn’t even bother to show up.

Carry On is a ghost story, a love story, a mystery and a melodrama. It has just as much kissing and talking as you’d expect from a Rainbow Rowell story—but far, far more monsters.

Lees verder

five-stars

Geen boek gekocht.

Ken je dat, dat je de boekwinkel uitloopt en geen enkel boek hebt gekocht? Nee? Ik dus ook niet, tot afgelopen week toen overkwam het me meerdere keren!

Buiten mezelf was ook mijn man in shock, ik ga eigenlijk nooit de boekwinkel uit zonder boek. Ik heb ook een aardige wishlist. Maar toch liep ik weg zonder boeken, simpelweg omdat de boeken van mijn wishlist er niet waren. Ik heb me voorgenomen me echt een beetje meer te focussen op mijn wishlist en wat minder impulsaankopen te doen.

In het verleden heb k al geprobeerd om geen boeken te kopen, maar dit werkt gewoon voor geen meter natuurlijk. Dus uiteindelijk heb ik maar besloten dat ik mezelf dat niet meer ga aandoen.Maar ik wilde toch wat minderen in het kopen van boeken, ik heb er zoveel ongelezen op de plank staan dat het me wel een goed idee leek om er daar eens een aantal van weg te gaan werken.

Dit betekend natuurlijk niet dat ik helemaal geen boeken meer koop, maar het betekend wel dat ik wat kieskeuriger ben als ik in de boekenwinkel loop. Natuurlijk kijk ik ook wel wat er allemaal op de boekenplanken staat, maar tenzij ik echt enthousiast wordt van een boek laat ik het voorlopig gewoon even staan.

De enige boeken die zeker mee gaan zijn de boeken op mijn wishlist, de boeken die ik echt heel graag wil, de boeken die een vervolg zijn op een serie en mijn auto buy auteurs de auteurs waarvan ik gewoon weet dat de boeken goed zijn. Het valt niet altijd mee en het voelt raar om de winkel uit te lopen zonder boek, maar ergens vind ik het ook wel fijn. Het idee dat ik eindelijk tijd aan het maken ben voor de boeken in mijn kast voelt heel erg goed.

Hoe doen jullie dat? Kopen jullie veel boeken?