Confession: Ik lees reviews meestal niet

Is dit erg schokkend voor een boekblogger? Ik lees meestal geen reviews, waarom niet vraag je je af? Nou om één simpele reden: Spoilers. Ik ben echt als de dood dat ik een spoiler lees over een boek. Ik hou daar dus echt niet van!

Er was een tijd dat ik reviews wel las, vooral ook om te kijken of een boek wel iets voor mij zou zijn, maar al een geruime tijd ontwijk ik ze liever. Ik ben zo bang dat er dan toch per ongeluk iets instaat wat het verhaal weggeeft dat ik ze liever niet lees. Alleen als ik zeker weet dat ik het boek toch niet wil gaan lezen, lees ik de review wel. Dan ben ik niet bang voor spoilers, ik ga het boek immers zelf niet lezen.

Als ik een boek al wel gelezen heb vind ik het wel leuk om de reviews van anderen te lezen, wat vonden zij van het boek, vonden ze het net zo goed of slecht als ik en wat vonden zij van die ene plottwist die ik niet zag aankomen. Dat vind ik dan allemaal interessant en ik struin dan ook graag alle blogs af naar een review.

Ik probeer in mijn eigen reviews spoilers altijd te voorkomen, al is dit niet altijd even makkelijk. Ik betrap mezelf er soms ook op dat ik dingen in mijn review heb geschreven die spoilers zijn voor iemand die het boek nog niet gelezen heeft. Dus bij deze mijn excuses voor eventuele spoilers die je op mijn blog gelezen hebt, of in de toekomst nog te lezen krijgen.

Lees jij wel graag reviews van boeken die je zelf nog niet gelezen hebt? Of vermijd je ze net als ik?

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

8 april 2015 at 09:54

Ik heb één keer gehad dat ik een review las met de grootst mogelijke spoilers (wie dood ging, wie niet, wie er terugkwam, HOE HET HELE EINDE WAS) en dat was echt vreselijk. Sindsdien lees ik bijna geen reviews meer van die blogger, maar de meeste reviews lees ik gewoon waarvan ik weet dat de desbetreffende blogger geen spoilers neer zou zetten. 🙂8 april 2015 at 09:56

Ik lees best wel veel recensies, maar ze moeten me wel aanspreken. Soms kijk ik alleen naar de waardering, over naar de conclusie onderaan. Zelf schrijf ik mijn recensies zonder spoilers, wat de meeste Nederlandse boekbloggers wel doen geloof ik. Spoilers kom ik vooral op twitter of facebook tegen.8 april 2015 at 11:28

Ik lees, net als Emmy, ook voornamelijk de conclusie en de waardering. Als ik een recensie lees, is dat niet om te lezen waar het boek om gaat (dat weet ik vaak al), maar om te lezen wat iemand van het boek vindt. Ik kom vaak recensies tegen waarin 90% gaat over het plot. Een beetje jammer, want dat is in mijn ogen geen recensie.8 april 2015 at 15:52

Ik lees meestal niet echt reviews van boeken die ik nog niet gelezen heb, tenzij ik specifiek benieuwd ben naar dat boek en er meer over wil weten. Als ik boeken wel heb gelezen vind ik het wel altijd leuk om meningen te vergelijken.8 april 2015 at 16:41

Ik doe mijn uiterste best om niet te veel prijs te geven in mijn recensies. Net als jij lees ik echter vooral veel recensies van boeken die ik al las. Zo ben ik zeker dat ik geen spoilers zal tegenkomen én het is nu eenmaal leuk om te ontdekken of anderen even veel/weinig van een boek hebben genoten als ik. Toch lees ik ook weleens recensies van boeken die ik nog niet las. Wanneer ik denk dat het iets voor me kan zijn én vrij zeker ben dat ik bij deze blogger geen spoilers mag verwachten.8 april 2015 at 18:24

Ik lees enkel recensies van boeken die ik zelf gelezen heb of van boeken die ik heel graag wil lezen. Ik erger me meestal niet zo ontzettend hard aan spoilers. En ik heb de indruk dat de meeste bloggers toch vermijden spoilers in hun reviews te zetten. Al durf ik soms ook wel – net als Emmy en Eveline – enkel de conclusie lezen.8 april 2015 at 21:31

Ik heb precies hetzelfde! Ik lees reviews bijna altijd nadat ik het boek heb gelezen (en doe dit ook bij films, ik lees de recensies ná de film gezien te hebben). Vooral inderdaad ook om te zien wat de mening van anderen is. Maar er zijn uitzonderingen hoor, maar meestal lees ik de recensie dan niet in zijn geheel en scan ik hem.
Mijn recensies probeer ik ook altijd zo spoilervrij mogelijk te houden, niks ergers dan het verpesten voor een ander.9 april 2015 at 11:35

Heel herkenbaar 😀 Ik skim ze meestal gwn heel voorzichtig als ik het boek zelf nog niet gelezen heb :-p12 april 2015 at 14:35

Zelf probeer ik altijd te schrijven zonder spoilers, want je wilt natuurlijk niet het boek voor iemand verpesten!
Ik lees wel vaak boek reviews, maar wel voorzichtig, je weet maar nooit 😉Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: