Recensie: Wat ik nooit eerder heb gezegd van Celeste Ng

van: Goodreads

Titel:  Wat ik nooit eerder heb gezegd
Auteur:
Celeste Ng
Pagina’s:
336
Taal:
Nederlands
Uitgever:  
A.W. Bruna

Het verhaal:

Juni 1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Een paar dagen later wordt het lichaam van de zestienjarige Lydia uit het meer gevist. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden – tegen elke prijs. Lydia’s broer is er zeker van dat hun getroebleerde buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is. ( van: Goodreads )

Mijn recensie:

Het verhaal algemeen:

Ik zat in een enorme leesdip en ik las dat ik dit boek gewonnen had. Natuurlijk super leuk, maar ik was ook bang dat ik het niet uit zou kunnen lezen vanwege mijn dip. Nou ik had het mis! Dit boek heeft me helemaal uit mijn dip gehaald. Het is een boek dat ik niet snel zou kopen maar het verhaal sprak me wel aan.

Het verhaal sleept je mee in een gezin waar iets vreselijk mis gaat, hoe ga je hier mee om? Als gezin en als individu? Dat wordt verteld in dit verhaal, ik vond het een prachtig boek dat overloopt van het ene karakter naar het andere. Het ene moment lees je vanuit het perspectief van de moeder en het volgende moment is het stille zusje aan de beurt. Ik vond dit boek ondanks het zware onderwerp erg verfrissend.

Het verhaal zit goed in elkaar, je ziet het gezin zo voor je. Het snijd onderwerpen aan die nu eigenlijk nog steeds van belang zijn. Zoals rassenverschil,  het laat duidelijk zien hoe iemand die niet blank is om gaat en gegaan is met het feit dat hij/zij in een vooral blanke wereld leeft. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’70 maar door middel van terugblikken krijg je een duidelijk beeld over hoe het er voor deze mensen aan toe ging toen ze voor het eerst naar Amerika kwamen.

Ook de dynamiek in het gezin vond ik erg interessant, te zien hoe ieder tegen de favoriete dochter aankeek en wat ze van haar vonden. Sommigen observaties die ze gedaan hadden, maar de vraag blijft of ze haar wel echt kende.

De personages:

Ondanks dat dit boek vanuit meerdere perspectieven is geschreven is geen enkel personage plat. Je leert ze allemaal doormiddel van flashbacks en gebeurtenissen in het heden kennen. Het is een gezin dat naast je zou kunnen wonen, gewone mensen die een gewoon leven lijden.

Dat maakt dit boek ook eigenlijk zo goed, het zijn geen hele rijke mensen of mensen die een bepaalde hoge positie bekleden in de samenleving. Het is gewoon een gezin dat probeert er het beste van te maken.

De personages hebben allemaal hun goede en slechte eigenschappen, door wat ze meegemaakt hebben in het verleden en nu mee maken komen ze tot leven.

De Schrijfstijl:

De schrijfstijl was heel erg prettig, ondanks dat het vanuit verschillende personages werd verteld was het geen moment verwarrend. Het zorgde ervoor dat het verhaal beter tot zijn recht kwam en je een compleet beeld kreeg van Lydia, omdat iedereen in huis haar anders zag en sommigen wisten meer van haar dan anderen.

Eindoordeel:

Ik vond het een geweldig boek en zeker een aanrader. Het is een roman maar ook een mysterie verhaal want wat is er eigenlijk nou echt gebeurd die fatale nacht? Ik kan echt iedereen aanraden dit boek te lezen!

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

25 juni 2015 at 21:50

Ik kan mij heel goed vinden in jouw recensie.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: