Recensie: Ik geef je de zon van Jandy Nelson

van: Goodreads

Titel:  Ik geef je de zon
Auteur:  
Jandy Nelson
Pagina’s:
416
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Blossom Books


Het verhaal
:

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

Het verhaal waarin de tweeling dertien is wordt door Noah verteld. De jaren daarna door Jude. Wat Noah en Jude zich niet realiseren is dat ze allebei maar de helft van het verhaal hebben, en dat hun wereld pas weer compleet zal zijn als ze elkaar terug weten te vinden. ( van goodreads )

Mijn recensie:

Het verhaal algemeen:

Dit boek heb ik ontzettend vaak voorbij zien komen op verschillende blogs, zelf heb ik het boek ook meerdere malen in mijn handen gehad. Maar ik had er uiteindelijk een lees mob voor nodig om het ook daadwerkelijk te gaan lezen.

Waarom heb ik zo lang gewacht? Tja ik weet het ook niet, er was altijd net dat ene andere boek dat toch mijn voorkeur had. Maar nu heb ik het toch eindelijk gelezen! Ik moet zeggen dat ik er in het begin best een beetje moeite mee had om er in te komen. Er worden een hoop moeilijke woorden gebruikt in dit boek en de manier van vertellen vond ik ook echt even wennen.

Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat, een ritme begon te krijgen in het lezen en me er volledig aan over gaf zat ik er helemaal in. Ik kon het verhaal met geen mogelijkheid meer weg leggen en ik moest weten wat er nu precies gebeurt was.

Het verhaal wordt verteld vanuit de tweeling, de hoofdstukken van Jude spelen zich af in het heden en die van Noah in het verleden. Hierdoor krijg je een compleet beeld van wat er gebeurd is in de jaren. Ook al lees je het natuurlijk vanuit één karakter.

De personages:

De hoofdpersonages zijn de tweeling natuurlijk, maar zij worden omringd door een aantal andere karakters zonder wie het boek niet compleet zou zijn. En dat is ook de kracht van elk personage in dit boek, ze zorgen ervoor dat het verhaal loopt en zijn eigenlijk onmisbaar.

Doordat je niet weet wat er gebeurd is, is het moeilijk om echt een mening te hebben over de twee hoofdpersonages, niet totdat je het complete verhaal kent. Ook dat is een mooi gegeven in dit boek, het laat ook eigenlijk zien dat je nooit moet oordelen voordat je beide kanten van het verhaal kent.

De Schrijfstijl:

Zoals ik al eerder aangaf had ik hier in het begin een beetje moeite mee, de moeilijke woorden de manier waarop de personages hun verhaal vertellen. Ik vond het nogal warrig, maar zodra je daar aan gewend bent vlieg je eigenlijk door het boek heen en leer je van de schrijfstijl te houden.

Eindoordeel:

Een mooi, ontroerend boek dat je niet loslaat. Je moet gewoon weten wat er gebeurd is en of het ooit nog goed komt. Ik vind het een echte aanrader voor iedereen eigenlijk!

 

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

22 juni 2015 at 22:13

Ik heb het boek ook al vaak in mijn handen gehad, maar nog steeds niet gekocht. Moet dan binnenkort toch echt maar even gebeuren.    annabel
    23 juni 2015 at 20:47

    Volgens mij hebben heel veel mensen die boek of gelezen, of in ieder geval in hun handen gehad. Ik kan hem alleen maar aanraden hij is echt heel goed.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: