Hoe mijn leesvoorkeur veranderd

Op een gegeven moment zal elke boekenworm hier een keertje tegenaan lopen denk ik. Je ontdekt dat je een beetje genre moe begint te worden. Je wil eens wat anders, iets met meer of juist minder spanning, een dikker of juist een dunner boek.

Ikzelf ben nu op zo’n moment, ik merk dat ik een beetje verzadigd ben op het gebied van Young-Adult boeken. Vind ik ze dan niet meer leuk? Nee dat is het niet, ik vind ze nog steeds super leuk, maar ik merk dat ik ook wat meer behoefte heb aan andere boeken.

De laatste tijd trekt de fantasy sectie van de boekhandel me steeds meer, dat betekend dikkere boeken, epische trilogieën en series maar ook meer tijd nodig om een boek te lezen. Maar het betekend ook het ontdekken van nieuwe auteurs, dat vind ik dan wel weer heel leuk.

Afgelopen weekend heb ik de sprong gewaagd en het boek The name of the wind van Patrick Rothfuss gekocht. Ik ben er meteen in begonnen en ik kan je vertellen het bevalt me uitstekend. Ja ik moest even wennen aan het taalgebruik en de manier waarop bepaalde dingen uitgebreid worden beschreven maar ik merk nu al dat het fijn is om eens echt iets anders te lezen. Natuurlijk heb ik wel wat uitstapjes gemaakt met het lezen van Game of Thrones en Outlander. Maar de laatste tijd merk ik gewoon dat ik behoefte heb aan boek die wat meer volwassen zijn.

Waar deze behoefte vandaan komt weet ik niet maar ik geef me er helemaal aan over! Natuurlijk betekend dit niet dat ik helemaal geen young-adult meer lees, want ik heb nog steeds een aantal boeken in pre-order staan en een boekenkast vol. Maar vanaf nu dus ook wat meer volwassen boeken op mijn blog.

Merk jij dat je leesvoorkeur veranderd is? Was dit tijdelijk of is de verandering gebleven? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring.

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

21 augustus 2015 at 08:58

Ik merk met name dat mijn interesse breder is geworden. Ik lees nu meer literatuur tussendoor en beleef meer plezier aan het lezen van boeken die ik een tijdje terug waarschijnlijk niet opgepakt had. Doordat ik afwissel tegenwoordig heb ik ook weinig dat het van hetzelfde wordt en dat ik dus op een genre uitgekeken raak (dat had ik eerst namelijk wel een beetje met dystopian YA en zo).  annabel
  21 augustus 2015 at 19:59

  Ja ik merk dat nu dus ook, ik heb zoveel YA gelezen dat ik er een beetje op uitgekeken ben. Er zijn bepaalde series die ik nog steeds heel goed vind maar het is niet meer de eerste kast waar ik naar toe loop in de boekwinkel.21 augustus 2015 at 09:27

Mooi is dat he, hoe langzaam aan je smaak veranderd dat je het soms niet door hebt. Ik las eerst alleen ya, toen chicklits geprobeerd en nu lees ik veel meer genres!  annabel
  21 augustus 2015 at 19:58

  Ja het sluipt er echt een beetje in merk ik. Ik stond in de boekwinkel en werd meteen getrokken door de fantasy afdeling. Terwijl ik normaal naar de YA afdeling loop.21 augustus 2015 at 09:42

Ik kan mij helemaal vinden in jouw artikel. Ik begin nu ook steeds meer volwassener boeken te lezen en laat sneller een YA staan. Daarnaast ben ik de laatste tijd erg verzot op geschiedenis boeken. Iets wat ik van mezelf nooit had verwacht!21 augustus 2015 at 14:08

Daar kan ik me helemaal in vinden! De laatste tijd verdiep ik me steeds meer in het thriller/mysterie genre, Nederlandse literatuur en binnenkort wil ik beginnen in Game of Thrones. Terwijl ik toch echt wel een YA meisje ben! Ik denk echt dat er alleen maar voordelen zitten aan het afwisselen met genres, zo gaat nooit iets vervelen.21 augustus 2015 at 15:10

Je hebt wel een mooi boek uitgekozen zeg! The Name of the Wind is echt een favoriet qua Epic Fantasy voor mij!
Ik las toen ik begon met bloggen veel YA, omdat er veel over geblogd wordt, maar merkte dat ik het zat begon te worden. Daarom ben ik nu weer terug bij mijn favoriete genre fantasy.  annabel
  21 augustus 2015 at 19:56

  Ik vind het boek ook echt heel goed! Heb deze week nog niet veel leestijd gehad maar wow ik ben echt verliefd op de manier van schrijven van Patrick Rothfuss in deze serie.21 augustus 2015 at 18:34

Ik snap wat je bedoelt. Ik las vroeger vooral fantasy en thrillers, maar lees nu ook veel literatuur met de grote L.21 augustus 2015 at 21:22

Leuk om te lezen dat zoveel mensen zich erin kunnen vinden, haha! Ikzelf ook. YA vind ik niet altijd even leuk meer, soms word ik er zelfs een beetje moe van, haha ^^” Het Meisje met Alle Gaven vond ik echt een geweldig leuk boek en dat was een psychologische thriller… Misschien moet ik meer thrillers gaan lezen :323 augustus 2015 at 12:00

Door de jaren heen is mijn voorkeur inderdaad veranderd. Als prille tiener las ik doorgaans vrij ‘zware’ boeken. Niet wat aantal pagina’s betreft, maar wel door de onderwerpen. Zo las ik de Wereld van Sofie, Het Achterhuis, De Laatste zeven maanden, verhalen over de tweede wereldoorlog, … Dat duurde enkele jaren (van mijn 11 tot 18 als ik me niet vergis) en nadien ben ik geleidelijk aan op andere genres overgestapt. In het begin las ik nog af en toe een boek met een ernstig thema maar de laatste jaren spreken die me niet meer aan. Eerst had ik een thriller-periode, vervolgens één met enkel romantische verhalen én toen steeds meer fantasy, paranormal romance, af en toe een Young Adult. Ik merk dat de grootste verandering in de afwisseling ligt. Vroeger las ik een hele periode één genre én nu wissel ik net zoveel mogelijk af.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tipje van de sluier dinsdag

18 augustus 2015

De Lobsters book tag.

24 augustus 2015

%d bloggers liken dit: