Recensie: Ontworteld Naomi Novik

( van Goodreads )

Titel: Ontworteld
Auteur:
Naomi Novik
Pagina’s:
506
Taal:
Nederlands
Uitgever:
Luitingh Sijthoff

Het verhaal:

Agnieszka’s volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet- iedereen weet- dat de tovernaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…
(van: Goodreads )

Mijn recensie:


Het verhaal algemeen:

Ik vond dat het boek een beetje een langzame start had, een start waarin de tijd werd genomen om uit te leggen hoe de wereld eruit ziet. Ik had hier persoonlijk niet echt last van, wat ik anders vaak wel heb omdat ik graag vooruit wil in een verhaal. Maar in dit verhaal is het zo goed gedaan dat je voor je het weet midden in de actie zit.

Het enige waar ik wel echt even aan moest wennen waren alle namen, ik vond het best lastig om die te blijven onthouden en dat zorgde er soms wel voor dat ik weer even naar moest denken wie een karakter nu ook weer was. Ik denk dat ik in ieder geval veelal de namen verkeerd heb uitgesproken in mijn hoofd. Al staat achterin het boek in de dankbetuiging wel hoe je de naam van de hoofdpersonage uitspreekt.

Het verhaal zelf knalt er naar de start goed in, want als de actie dan begint dan begint het ook goed. Daarna kreeg ik af en toe een momentje om even op adem te komen voor het woud weer toe sloeg. Want het woud in dit boek is echt angstaanjagend, ik ben in ieder geval blij dat ik tijdens het lezen niet in een bos zat.

De manier waarop het woud is ingezet als karakter in het boek vind ik echt heel tof. Het voelt echt alsof het woud leeft en beslissingen neemt om zichzelf niet uit te laten sterven zijn gewoon echt eng.

Wat ik ook erg verfrissend vond is dat het eens een stand alone is en geen serie. Het verhaal sluit mooi uit. Al vraag ik me natuurlijk wel af wat met alle karakters gebeurt nadat het verhaal eindigt.

De personages:

De personages vond ik erg goed uitgewerkt, Agnieszka is het hoofdpersonage en zij verteld het verhaal. Ik vond haar een verfrissend personage om over te lezen. Ze was niet bezig om de heldin uit te hangen, ze wilde in eerste instantie gewoon weg uit de toren en terug naar haar dorp, maar of dat haar ook gaat lukken ga ik natuurlijk niet vertellen.

Een ander personage met een grote rol is De Draak, de tovenaar die elke tien jaar een meisje uit één van de dorpen die grenzen aan het woud komt halen. Ik had graag nog wat meer over hem gelezen, ik vond hem een heel interessant personage.

Dan is er natuurlijk nog het woud, één van de meest enge personages waar ik over gelezen heb. Het doet alles om te overleven en laat zich door niemand tegenhouden. Dit was wel het meest aparte personage van het boek. Maar zeker een personage dat sterk aanwezig is door het hele boek.


De Schrijfstijl:

Ik vond de schrijfstijl erg fijn, dat blijkt wel uit het feit dat ik het boek zelfs in het begin waarin amper actie is ook al geweldig vond. Ik ben normaal iemand  die het liefst al in het begin in de actie zit maar bij dit boek was ik blij dat ik de kans had gehad om echt even te wennen aan de wereld. Ondanks dat het best een dik boek is, ging ik er vlot doorheen en ik vond het ook echt heel moeilijk om het boek weg te leggen.

Eindoordeel:

Wow echt één van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb. Het heeft een geweldige verhaallijn en prachtige personages. Als je van een goed fantasy verhaal houd dan kan je dit boek niet laten liggen.!

 

 

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

30 november 2015 at 09:20

Oehhh, je maakt me nog nieuwsgieriger 🙂2 december 2015 at 17:12

Ik denk dat ik deze ook maar eens moet gaan lezen, ik hoor er zoveel goeds over!2 december 2015 at 21:01

Ik heb zelf ook echt genoten van dit verhaal. Het is één van de weinige boeken die ik op Goodreads gaf.2 december 2015 at 21:02

Oops, daar liep precies iets mis. Het is één van de weinige boeken die dit jaar vijf sterren van me kreeg op GoodreadsGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste NaNoWriMo update

27 november 2015

Boek Haul November 2015

1 december 2015

%d bloggers liken dit: