Recensie: Vuur en As van Sabaa Tahir

Vuur en AsTitel:  Vuur en As
Auteur:
 Sabaa Tahir
Pagina’s:
459
Taal:
Nederlands
Uitgever:  
Luijting Sijthoff

Het verhaal:

Laia leeft met haar broer en grootouders onder het wrede regime van het Imperium. Wanneer haar broer wordt opgepakt wegens verraad, moet ze uit de schaduw treden. In ruil voor hulp bij het bevrijden van haar broer waagt Laia haar leven, door te spioneren op de grootste militaire academie van het Imperium.

Daar ontmoet ze Elias, een elitesoldaat: de beste van zijn opleiding. Maar het enige wat Elias wil is ontsnappen aan het tirannieke regime. Beiden ontdekken al snel dat hun lot… ( van: Goodreads )

Mijn recensie:

Het verhaal algemeen:

Ik heb een hele tijd gedacht dat dit een boek zou zijn wat ik nooit zou lezen, niet omdat het me niet aansprak maar het werd gewoon zo gehypet dat het waarschijnlijk alleen maar kon tegenvallen. Nu zou ik beter moeten weten, dezelfde gedachte had ik immers bij Harry Potter.

De laatste week van december werd ik toegevoegd aan een groep die dit boek gezamenlijk zouden gaan lezen en ik werd eigenlijk steeds enthousiaster. Ik zorgde ervoor dat ik op tijd mijn andere boek uit zou hebben zodat ik op 1 januari met dit boek kon starten.

Nou tot zover de inleiding en op naar mijn recensie. Wat mij betreft is de hype rond dit boek helemaal te begrijpen, ik moest even mijn draai vinden omdat je vanuit twee perspectieven leest. Maar toen ik die draai eenmaal gevonden had kon ik het niet meer wegleggen. Ik moest weten hoe het verder zou gaan.

Ik dacht dat ik met The hunger games een wreed boek had gelezen, een plaats waar kinderen elkaar afmaken als spel is gruwelijk toch? Maar ik was niet voorbereid op de gruwelijkheden die in dit boek voor kwamen. Ik heb met ingehouden adem gelezen en zelfs een paar tranen gelaten. Ik heb het boek vervloekt maar wauw wat hou ik van dit verhaal! Ik vind het geweldig hoe de wereld geschapen is en hoe die vorm krijgt naarmate het boek verder vordert. Ik kan me niet voorstellen wat voor gruwelijke dingen er nu nog kunnen gaan gebeuren.

De personages:

Je leest het verhaal vanuit twee perspectieven, Laia de geleerde en slaaf en Elias het masker. Door de twee verschillende personages krijg je een duidelijk beeld van de wereld die voor dit boek geschapen is. Langzaam aan wordt je verliefd op de personages en je kunt niet anders dan hopen dat ze het gaan overleven.

Ik vond Laia een geweldige persoonlijkheid, ze is geen held maar gewoon een bang meisje dat haar broer wil redden en daar alles voor wil doen. Ik hou altijd van sterke vrouwelijke personages, vrouwen die zich niet afhankelijk opstellen. Laia is dit misschien niet meteen maar ze is wel een ontzettend mooi personage.

Maar ik hou van Elias, met mij vele anderen denk ik. Het masker dat hij misschien niet eens wil dragen en de menselijkheid die hij laat zien. Dat vond ik één van de mooiste aspecten aan hem. Dat je een menselijke kant te zien krijgt van een volk waarvan je eigenlijk niet verwacht dat ze enig gevoel hebben.

De Schrijfstijl:

Ik heb echt genoten van dit boek, het gaat als een speer vooruit en voor ik het wist was ik de laatste bladzijde al aan het lezen. Ik hou er van als boeken niets verbergen, dat je alle gruwelijkheden gewoon leest omdat ze bij het verhaal en de gecreëerde wereld horen.

Eindoordeel:

Ik kan niet wachten tot ik verder kan in deze geweldige serie, ik ben zo benieuwd hoe dit verder gaat!

2 gedachtes over “Recensie: Vuur en As van Sabaa Tahir

  1. Pingback: Wrap up januari en TBR februari | Het leven van een Boekenworm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.