Perslijsten, ARC’s, enz. en waarom ik daar eigenlijk niet echt aan mee doe

Natuurlijk ook ik kijk wel eens jaloers naar alle pakjes die andere bloggers binnen krijgen, denk dan bij mezelf dat wil ik ook wel! Maar eigenlijk vind ik het wel prima zoals het nu gaat. Ik sta niet op perslijsten, ik vraag amper boeken aan en eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg.

Want wat heb ik een hekel aan mensen die gaan bloggen voor de gratis boeken, want kom op je blogt toch omdat je het leuk vindt? Dat is in ieder geval voor mij wel de reden geweest om te starten met bloggen. Neemt niet weg dat ik het leuk vind als ik zo af en toe wel een recensie boek ontvang, of eens een persbericht tegenkom en het boek aanvraag. Maar ik heb zoveel ongelezen boeken ( serieus te veel! ) Dat ik vooral tijd wil maken om mijn eigen boeken te lezen.

Inmiddels ben ik wel lid van een street team, maar ook daar ligt de beslissing bij mij of ik het boek wel of niet wil lezen en dat vind ik zelf erg prettig. Het zorgt er namelijk voor dat lezen voor mij ook nog steeds ontspannend blijft en geen race tegen verschillende deadlines. En ook met mijn eigen boeken vind ik het soms druk, want wie kent niet de druk om posts te kunnen plaatsen, om recensies te kunnen schrijven, maar soms heb je gewoon momenten dat lezen even niet gaat of dat je misschien wat minder tijd hebt om te lezen. Maar goed dat is weer een ander verhaal.

Dit artikel was er vooral op gericht om eigenlijk te zeggen dat bloggen ook heel leuk is met je eigen boeken!

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

22 juni 2016 at 07:45

Interessant artikel en ik ben het volledig met je eens!

Ik heb nog nooit zelf iets aangevraagd en reageer alleen op recensie boeken die ik aangeboden krijg en wat me dan ook echt leuk lijken! Ik ben nu lid van een street team en ik sta bij een uitgever op de perslijst, beide uitgevers waarvan ik dus ook echt geinteresseerd ben in de boeken en niet zomaar alles accepteer omdat ik het wil ‘hebben’. Daarnaast krijg ik nog wel eens wat aangeboden hier en daar wat ik ontzettend tof vind <3

Maar nog steeds lees ik meer eigen aangekochte boeken dan boeken die ik gekregen heb en dat ben ik van plan ook op deze manier te blijven doen. Ik recenseer alleen boeken die me ook echt leuk lijken, maar aangezien ik ook nog steeds heel graag Engels lees ben ik blij dat ik ook nog genoeg tijd heb om mijn Engelse boeken te lezen. Als je bij teveel uitgevers ofzo op de lijst staat, kan ik me niet voorstellen dat je dan nog heel veel tijd over houdt om dus veel Engels bv. te lezen of dat er geen druk op je ligt en het lezen al snel geen volledige ontspanning meer is omdat je zoveel moet lezen. Dat zou voor mij dus al best een afknapper worden dan. Lezen en bloggen voor jezelf op de eerste plaats, da's wat ik ook het belangrijkst vind <3

Neemt niet weg dat ik het onwijs gaaf vind dat ik lid van street team ben en op een perslijst sta en daarbuiten nog vaker wat aangeboden krijg!! Dat vind ik echt een ongelooflijke eer en ben nog elke keer flabbergasted als ik een boekje thuis ontvang. Maar op de eerste plaats ben ik gaan bloggen om mijn boekenliefde te delen en dit zal ook altijd bij mij het belangrijkste blijven, om lekker enthousiast mijn mening online te gooien hihi..22 juni 2016 at 12:46

Ik ben het met je eens. Ik ontvang zelf (nog) geen recensie exemplaren, maar ik zou het wel heel gaaf vinden om ooit eens iets te ontvangen. Sat je recensie exemplaren ontvangt, betekent in mijn ogen namelijk niet meteen dat je blogt voor boeken em het niet meer doet voor je plezier. Natuurlijk is het wat overdone als je thuis tientallen gelezen boeken hebt staan en dan óók nog recensie exemplaren aan gaat vragen, maar ik denk dat het af en toe wel kan!22 juni 2016 at 20:07

Helemaal mee eens. Ik lees eigenlijk alleen maar eigen boeken en heel af en toe een recensieboek en ik vind dat geen druk hebben eigenlijk ideaal. Je moet niks, gewoon lekker voor je plezier lezen. Dat vind ik ook het fijnst.22 juni 2016 at 22:01

Ik sta wel op perslijsten en krijg wel (veel) boeken, maar ik ben het voor de volle 100% eens dat bloggen hoort te gaan om de fun en niet om het krijgen van boeken. Het idee alleen al.    annabel
    24 juni 2016 at 16:54

    Nou precies en dat is ook wat ik duidelijk wil maken met deze post. Bloggen is omdat je het leuk vind en niet voor de gratis dingen.23 juni 2016 at 09:26

Ik lees ook voornamelijk mijn eigen boeken. De enige recensieexemplaren die ik lees zijn via Netgalley (waar ik heel selectief in ben waardoor ik er ook zelden op ga) en wat ik aangeboden krijg. Als ik soms de stapels van anderen zie dan krijg ik het al een beetje benauwd om te bedenken dat die moeten worden gelezen voor een bepaalde datum (zo zou het voor mij wel voelen in ieder geval al ziet niet iedereen dat zo, maar ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik daardoor een flinke druk zou ervaren). Ik lees liever de boeken op mijn eigen planken want die heb ik zelf gekocht voor bepaalde redenen en daar ben ik vaker echt enthousiast over.23 juni 2016 at 12:38

Ik prijs me gelukkig dat sommige uitgeverijen me vragen of ik enkele van hun boeken wil lezen. Toen ik begon met bloggen had ik ook nooit verwacht dat ik zoveel boeken zou mogen ontvangen. Nu ja, ik had gewoon niet verwacht dat ik ook maar één boek zou toegestuurd krijgen. Beetje bij beetje is dat aantal beginnen groeien en momenteel bevind ik me al een tijdje in een situatie waarin ik nog maar amper aan eigen leesvoer toekom.

Soms vind ik dat wel eens jammer en dan probeer ik me voor te houden dat zo’n recensieboek heus wel eens een weekje langer mag wachten zodat ik eerst een ander boek kan uitlezen. Andere momenten voel ik me dan weer net schuldig. Nu bijvoorbeeld. De laatste weken voel ik me immers niet al te best en ben ik terug fanfictie beginnen lezen. Echt ik heb er minstens twee jaar, zo niet zelfs langer aan kunnen weerstaan en nu lijkt dat me plots niet meer te lukken.

Niet zo’n goed plan wanneer er een stapel boeken op je ligt te wachten. Al slagen Sam, Dean en Castiel er natuurlijk wel perfect in om je te troosten wanneer het wat minder gaat. 🙂24 juni 2016 at 12:25

Bloggen moet inderdaad voor het plezier zijn en niet om gratis boeken, maar als je in perslijsten staat maak je jezelf wel goed bekend bij uitgeverijen (en hoor je meteen als er een nieuwtje is van een uitgeverij over een bepaald boek/auteur). Ik vraag ook nauwelijks meer iets aan, ik vind het fijner als uitgeverijen bij benaderen om een boek te laten recenseren.28 juni 2016 at 18:17

Ik vind recensie-exemplaren wel fijn, maar ik vraag ook echt alleen boeken aan die ik anders zelf zou hebben gekocht, en ik lees nog altijd de meeste boeken omdat ik ze gewoon wil lezen en in de kast heb staan.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: