Zijn we young-adult moe?

Afgelopen dinsdag plaatste Emmy de volgende stelling op haar blog zon en maan:

De Young Adult hype is voorbij, omdat we de afgelopen paar jaren geen klappers als The Hunger Games of Twilight hebben gehad.

Ik vond dit zo’n mooie stelling dat ik in overleg met Emmy besloot om er een artikel over te wijden op mijn blog. Want is het waar, is de hype echt voorbij? Of zijn we misschien zelfs een beetje te verzadigd in dit genre? Hoe ik hierover denk wil ik gaan beantwoorden in dit artikel.

Laten we eerst beginnen met de definitie van young-adult:

noun
a person in their teens or early twenties.
“the app is especially popular with teenagers and young adults”
adjective
denoting or relating to fiction, films, television programmes, etc., intended or suitable for adolescents, especially those in their mid to late teens.
“young adult novels”
bron: Google
Laten we voorop stellen dat ik geen young-adult meer ben, maar dat betekend niet dat ik niet ontzettend kan genieten van het genre. Ik verslind de boeken en geniet van de verhalen en hopelijk blijf ik dat nog een hele tijd doen! Maar zoals Emmy eigenlijk al aangaf op haar blog echte grote klappers zoals Twilight en The hunger games hebben we niet meer gehad. Divergent heeft het nog geprobeerd, maar de films flopte gewoon. Als je nu kijkt op populaire sites die merchandise verkopen van boeken zie je ook dat er geen echt recente populaire boekenseries zijn. Eigenlijk best jammer want niks is zo leuk als genieten van alle hype rondom een boek.
Natuurlijk worden er nu ook nog steeds boeken gehypet, maar de gekte die Twilight en The hunger games hebben losgemaakt die zien we helaas niet meer. Maar hoe komt dit nu eigenlijk? Zijn we young-adult moe? Zijn we gewoon zo verzadigd dat we niks origineels meer vinden? Wat het precies is zullen we zonder grondig onderzoek waarschijnlijk nooit weten. ik kan wel zeggen hoe ik erover denk.
Wat ik denk is dat het als uitgever in Nederland heel lastig is om een boekenserie nog echt populair te maken. Steeds meer jongeren lezen Engels en wachten niet meer tot een boek vertaald wordt. Hierdoor is de hype over een boek eigenlijk alweer voorbij voor een boek in het Nederlands uitkomt. De laatste paar jaren zie ik wel dat uitgevers er meer bovenop zitten. Ze vertalen boeken sneller waardoor de kans ook groter is dat mensen de boeken weer in het Nederlands gaan kopen. Maar toch hebben we al lange tijd geen echte hits meer gehad helaas. Ik denk ook dat er vaak teveel boeken uitkomen met een zelfde soort onderwerp omdat er één boek is dat populair is, zo hopen ze veel te verkopen maar het zorgt er vooral vaak voor dat mensen het onderwerp moe zijn. Na het succes van The hunger games zagen we bijvoorbeeld een hele hoop dystopian boeken die allemaal claimde de nieuwe Hunger Games te zijn. Hetzelfde gebeurde na Twilight. De originaliteit gaat eraf en mensen laten de boeken links liggen tot de volgende genre hype voorbij komt.
De markt hier in Nederland is ook een stuk kleiner, waardoor boeken ook gewoon minder gepromoot worden in Nederland. Er is te weinig budget vaak om dit te doen en dat is ontzettend jammer!

bron: Giphy

Wat denk ik ook een reden is van het uitblijven van de hypes: Netflix. Nee ik ga niet zeggen dat Netflix slecht is, ik kan er zelf ook van genieten om een goede serie te kijken. Maar het slokt ook leestijd op en ik denk dat veel jongeren naast hun drukke leven liever kiezen voor wat sneller vermaak dan een boek. Begrijp me niet verkeerd er zijn nog steeds heel veel jongeren die liever lezen en er komen er steeds meer bij maar Netflix groeit net zo hard. Er wordt dus meer gepraat over series en daar zie je wel weer echt klappers, kijk naar Teen wolf, The vampire diaries, Pretty Little liars en zelfs buiten het genre Game of thrones. Ik denk echt dat het grote aanbod van series op tv. en interactieve tv. ervoor zorgen dat de hypes zich verplaatsen.

bron: Giphy

Ik hoop echt dat we binnenkort weer een nieuwe hype krijgen zoals The hunger games en Twilight want wat hebben we met z’n allen genoten van zowel de boeken als de films! Ik denk niet zozeer dat we young-adult moe zijn, maar meer dat we mee gaan met de hypes zodra het boek verschijnt in de originele taal. Alleen zorgt dit ervoor dat uitgevers denk ik geen heil meer zien in het vertalen van de boeken omdat zoveel mensen de boeken al gelezen hebben. Kijk naar de boeken van V.E. Schwab ik denk echt dat er een hele hoop mensen in Nederland fan zijn van haar shades of magic serie. Maar uitgevers ook bang zijn om de boeken te gaan vertalen omdat zoveel mensen ze al gelezen hebben. Hoe groot is dan de kans dat het in Nederland net zo goed gaat lopen? Wat erg jammer is natuurlijk omdat ik denk dat een hele hoop mensen hierdoor een fantastische serie missen. Nu lees ik zelf ook veel Engels dus het zou erg hypocriet zijn om te zeggen dat mensen weer uitsluitend Nederlands moeten gaan lezen en dat is ook weer een hele andere discussie natuurlijk.

bron: Giphy

Maar mijn conclusie: Ik denk niet dat we het genre moe zijn, ik denk alleen dat de hypes ons land niet meet bereiken zoals ze dat vroeger deden.
Hoe denk jij hier over? Welk boek verdient nu echt net zo’n grote hype als bovengenoemde boeken? Laat het me weten in de reacties!

3 gedachtes over “Zijn we young-adult moe?

  1. Leuke post. Ik denk niet dat we young adult moe zijn, maar eerder dat de markt verzadigd raakt. Dit zag ik eerder in het Paranormal Romance genre. Er komen te veel van dezelfde soort verhalen uit. Te veel variaties op The Hunger Games en andere dystopian boeken. Te veel verhalen die op sprookjes gebaseerd zijn. Ik heb nu ook sterk dat ik vaak een boek oppak (zoals laatst Everless) en dacht… ja hoor, binnen 20 pagina’s kan ik je precies vertellen hoe dit boek verder zal verlopen.

  2. Eerlijk? Het maakt mij niet zoveel uit of young adult gehypet is of niet. Het maakt mij gelukkig en daarom blijf ik het lezen. En het is moeilijk om na klappers als The Hungergames een nog betere serie te brengen, want die boeken zijn gewoon fantastisch.

  3. Persoonlijk ben ik inderdaad Young Adult moe. Ik merk dat ik me steeds minder kan identificeren met de personages en hun ‘tienerproblemen’. Veel plots voelen identiek aan met andere boeken die ik al las en ik mis originaliteit. Maar ik weet heel duidelijk dat ik hierbij voor mezelf spreek: ik denk dat YA nog altijd ontzettend leeft en dat het aantal lezers nog altijd toeneemt. In het Nederlands taalgebied zijn er misschien minder reeksen die enorm gehyped worden, maar misschien is dat juist beter. Dat het aanbod eindelijk groot genoeg begint te worden dat er voor elk wat wils is in plaats van het feit dat iedereen dezelfde reeksen leest..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *