Recensie: Landwhale van Jess Baker

Recensie: Landwhale van Jess BakerLandwhale by Jess Baker
Published by Seal press on 8 mei 2018
Genres: memoire
Pages: 272
Format: paperback

By the author of Things No One Will Tell Fat Girls and a heroine of the body image movement, an intimate, gutsy memoir about being a fat woman
Jes Baker burst onto the body positivity scene when she created her own ads mocking Abercrombie & Fitch for discriminating against all body types--a move that landed her on the Today Show and garnered a loyal following for her raw, honest, and attitude-filled blog missives.
Building on the manifesta power of Things, this memoir goes deeply into Jes's inner life, from growing up a fat girl to dating while fat. With material that will have readers laughing and crying along with Jes's experience, this new book is a natural fit with her irreverent, open-book style.
A deeply personal take, Landwhale is a glimpse at life as a fat woman today, but it's also a reflection of the unforgiving ways our culture still treats fatness, all with Jes's biting voice as the guide.

Ik las eerder al Things no one will tell fat girls van deze auteur, mijn recensie daar van vind je HIER. Maar voor de body positive leesclub lazen we nu Landwhale. Waar Things no one will tell fat girls ook vooral een informatief boek was, is dit echt een memoir en wow wat heeft dit boek een impact gehad zeg!

Het laat zien hoe ze is opgegroeid en ze gaat ook echt op zoek naar wanneer ze nu echt dik werd. In haar hoofd is dat namelijk altijd zo geweest, terwijl dit helemaal niet waar is. Ze verteld openhartig waar ze nu allemaal tegenaan loopt in haar leven, van het vinden van een vriendje tot het accepteren van zichzelf.

Ik moet zeggen dat ik het boek echt confronterend vond, want het zorgde ervoor dat ik ook eens naar mijn eigen leven ben gaan kijken, want wanneer werd ik nu echt dik? Maar het was niet alleen maar kommer en kwel terwijl ik dit boek las. Het was ook grappig, zoals het hoofdstuk genaamd Landwhale, daar maakt ze even korte metten met elk scheldwoord dat ooit naar haar gegooid is. En ik vond het een geweldig hoofdstuk want die attitude die ze daar laat zien wil ik eigenlijk ook wel graag voor mezelf adopteren. Want weet je een Olifant is een geweldig dier en een Landwhale nou ja oké dat komt van Whale is een prachtig dier! Dus kom maar op met die dierennamen!

Het hoofdstuk over de Harry Potter attractie vond ik echt heel erg heftig, want het laat zien dat ondanks dat ik dik ben ik nog steeds een hoop privileges heb. Ik pas namelijk nog gewoon in attracties, ik hoef zelfs niet per se in de stoel/karretje voor dikke mensen.

Kortom het was een boek waar ik veel van geleerd heb, waar ik wederom zie dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, dat je gewoon respect verdiend als mens! Want je gewicht neemt niks weg van je mens zijn. Maar het maakt ook pijnlijk duidelijk dat als je niet aan het schoonheidsideaal voldoet je eigenlijk buiten de boot valt en je blijkbaar vraagt om ongevraagd advies en om uitgescholden te worden.

Maar wat dit boek als grootste boodschap meegeeft is: Hou van jezelf zoals je bent!

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

19 juni 2018 at 09:54

Ik vind de bodypositivity beweging echt zo fijn. Vooral het zelfvertrouwen wat de dames die deze beweging leiden uitstralen vind ik jaloersmakend. Ik lees ook steeds vaker boeken die aansluiten op het thema, maar vind het zo moeilijk om de idealen van bodypositivity ‘eigen’ te maken. Hoe graag ik dat ook zou willen. Voor nu betekent dat vooral veel inlezen en hopen dat er af en toe iets blijft hangen of afgeeft op mijn eigen zelfbeeld :’)    annabel
    19 juni 2018 at 10:40

    Ik ben ook echt jaloers hoor op het feit dat ze allemaal zo zelfverzekerd zijn! Ik ben ook vooral aan het lezen, volg veel accounts op Instagram en hoop dat er wat blijft hangen haha.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WWW Wednesday #20

20 juni 2018

%d bloggers liken dit: