The Friday Five: Boeken die aansluiten bij actuele thema’s zoals blacklivesmatter, bodypositivity, feminisme, etc.

Het is weer tijd voor een nieuwe Friday 5! Het is alweer even geleden dat ik hier aan mee heb gedaan. Maar ja dit keer hebben we het over mijn favoriete kleur!  Deze wordt gehost door Joost van Nerdygeekyfanboy. Het thema van deze week is:

Boeken die aansluiten bij actuele thema’s zoals blacklivesmatter, bodypositivity, feminisme, etc.

Ik heb hier best even over na moeten denken, vooral ook omdat ik niet meteen de meest voor de hand liggende boeken wilde pakken. Hopelijk heb ik een leuk lijstje samengesteld. 

Op nummer 1 heb ik Moxie van Jennifer Matieu, dit boek zit bomvol feminisme en ik vond het echt een fantastisch boek. Het laat goed zien hoe meisjes op de middelbare school allerlei aanpassingen moeten doen terwijl jongens niet dezelfde regels wordt opgelegd. Het is heftig, mooi en vol humor echt een aanrader.

Op nummer twee heb ik Dread Nation van Justina Ireland, hoewel dit boek zich in het verleden afspeelt snijd het een actueel onderwerp aan namelijk: Racisme. In dit boek worden zwarte slaven ingezet om te vechten tegen de zombies die zijn ontstaan na de burgeroorlog. Zij mogen hun leven geven voor de veiligheid van de blanken terwijl deze een luxe leven lijden. Ik vond het een indrukwekkend en daarbij ook nog eens ontzettend spannend boek!

Op nummer drie staat Eliza and her monsters van Francesca Zappia, in dit boek staat mental health in de spotlights. Iets wat de laatste jaren ook veel meer bekendheid krijgt en dat is goed. We hoeven ons namelijk niet te schamen en het is oké als je aangeeft dat je hulp nodig hebt. Ik vind dit boek gewoon fantastisch.

Op nummer vier staat Simon vs. The homosapiens agenda van Becky Albertalli, dit boek bespreekt natuurlijk homoseksualiteit en stelt eigenlijk een hele belangrijke vraag: Waarom hoeven hetero’s niet uit de kast te komen? Want eigenlijk is dat hele concept een beetje raar toch? Het boek zit vol humor en fandom referenties en ik vond het echt een heerlijk boek!

Tot slot op nummer 5 Puddin’ van Julie Murphy, fatshaming en body positivity zijn de onderwerpen dit boek. Het laat zien wat fatshaming met je doet, wat het met je doet om trots te zijn op wie je bent en jezelf ontwikkelen. Helaas is het discrimineren van dikke mensen nog steeds de meest geaccepteerde vorm van discriminatie. Een kleine tip die hier ook bij aansluit: kijk Dumplin’ ook een boekverfilming van dezelfde auteur op Netflix!

Benieuwd naar wat andere in hun top 5 hebben? Hieronder een lijstje met de andere deelnemers!!

Joost ( Nerdygeekyfanboy )

Esmee ( leesmee )

Eline ( All the Feels )

Laurie ( Laurie’s bookshelf )

Anneke ( Een letter meer graag )

Lieke ( Make it personal )

Sarina ( Live the book life )

Angela ( Faeraphel )

Kiki ( De bookgeek )

Robin ( My thousand lives )

Anneke ( Verhaalverliefd )

An ( Boekenvirus )

Bianca ( Bookalicious Journey )

Monica ( My perfect book life )

Joany ( cravingpages )

Chelsey ( leesmeemetmij )

Fleur ( Fleur-talks )

Conny ( conniesboekies )

Rianne ( Lilred )

Dalinja ( LifeasDalinja )

Merel ( Hebban young adult club )

Maud ( Loveleyoffflower )

Paula ( Must Magazine )

Liana ( Sterrenregen )

Valerie ( Valtorious)

Samantha ( Bookish Villainy )

Veerle en Celine ( Secrets of the tales )

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

30 augustus 2019 at 19:59

Wat een toffe lijst! Ben nu ook wel benieuwd geworden naar het boek Dread Nation!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: