Recensie: ZEN & de kunst van eenvoudig leven van Shunmyo Masuno

Recensie: ZEN & de kunst van eenvoudig leven van Shunmyo MasunoZen & de kjunst van eenvoudig leven by Shunmyo Masuno
Published by Boekerij on augustus 2019
Genres: non-fictie
Pages: 224
Format: Hardcover

Dit zelfhulpboek van een Japanse zenmonnik, tuinarchitect en professor van duurzaam design (1953) onderscheidt zich van de stroom zelfhulpboeken van oosterse oorsprong door zijn Japanse invalshoek, de meest minimalistische en elegantste van de zencultuur. De auteur keert zich tegen de westerse hang naar bijzondere ervaringen (die achteraf juist meer stress opleveren omdat ze geen onderdeel van het leven van alledag vormen) en biedt een keur aan eenvoudige en praktische adviezen die de westerling goed kan toepassen in zijn dagelijks leven. Veel van het honderdtal adviezen om subtiele veranderingen in gewoonten aan te brengen zijn gericht op het op orde brengen van je geest, inclusief het verwijderen van overbodige, niet-essentiële zaken of handelingen. Dit zou overzicht, orde en dus geluk bevorderen. Ze zijn verdeeld in: aanwezigheid stimuleren, zelfvertrouwen en moed inspireren, verlichting van verwarring en zorgen en het beste van de dag maken. De auteur citeert veelvuldig uit de Japanse cultuur en put uit zijn rijke ervaring als monnik en tuinier. Met prachtig minimale illustraties.

Ik heb een recensie exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie

Zoals vorige week met de recensie van wat een tijd om alleen te zijn zal ook deze recensie iets anders in elkaar zitten. Ik zag een e-mail voorbij komen over dit boek en het leek me een heerlijk boekje om te lezen. Ik vind het hele ZEN gebeuren best interessant en ik denk dat monniken ook echt wel een soort van geluk gevonden hebben in de eenvoud van hun leven. Zeker als je kijkt naar hoe druk wij alles nastreven om perfect te zijn.

Ik vond dit boekje echt heel interessant, het is onderverdeeld in lessen en het zijn telkens korte stukjes tekst en een quote. Ik vind de opzet dus heel prettig. De auteur legt uit hoe hij de les in zijn dagelijks leven toepast en geeft soms ook tips over hoe wij dit in de westerse wereld kunnen toepassen. Dat laatste vind ik vooral heel leuk!

Het boekje geeft je ook inzichten in hoe we gejaagd wij eigenlijk toch vaak in het leven staan. Vanaf het moment dat we opstaan tot we naar bed gaan voelt soms als een race tegen de klok. Die we onvermijdelijk verliezen natuurlijk. Door een aantal lessen vanuit dit boekje toe te passen vind je al meer rust in je leven, ik merk aan mezelf dat je dag rustiger beginnen je de gehele dag helpt om ontspannen te blijven.

Het boekje kan je dus echt helpen en door de korte teksten heb je ook niet het gevoel dat je een heel lesboek aan het doorwerken bent. Je hoeft ook niet meteen alles te lezen en dat maakt het ook wel fijn. Doordat het in lessen is opgezet kun je er ook een paar per dag lezen en het een andere keer weer oppakken zonder dat je vergeten bent waar het over gaat en wat je vooraf gelezen hebt.

Als je op zoek bent naar een boekje wat je leert om meer te ontspannen en gelukkiger te worden met je leven dan is dit echt je boekje! Ik kan het echt iedereen aanraden om dit te lezen en in de kast te hebben om op een dag dat je je minder gelukkig te voelt er weer eens bij te pakken.

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Comments

9 oktober 2019 at 14:16

Ik vind boeken rondom het onderwerp ‘geluk’ zo interessant omdat er zoveel verschillende interpretaties zijn van dat woord. Ik ben benieuwd hoe dat wordt geïnterpreteerd in dit boek.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WWW Wednesday #75

9 oktober 2019

%d bloggers liken dit: