Recensie: Rules for being a girl van Candace Bushnell & Katie Cotugno

Recensie: Rules for being a girl van  Candace Bushnell & Katie CotugnoRules for being a girl by Candace Bushnell, Katie Cotugno
on 7 april 2020
Genres: Feminisme, young-adult
Pages: 304
Format: Hardcover
Goodreads

It starts before you can even remember: You learn the rules for being a girl. . . .

Marin has always been good at navigating these unspoken guidelines. A star student and editor of the school paper, she dreams of getting into Brown University. Marin’s future seems bright―and her young, charismatic English teacher, Mr. Beckett, is always quick to admire her writing and talk books with her.

But when “Bex” takes things too far and comes on to Marin, she’s shocked and horrified. Had she somehow led him on? Was it her fault?

When Marin works up the courage to tell the administration what happened, no one believes her. She’s forced to face Bex in class every day. Except now, he has an ax to grind.

But Marin isn’t about to back down. She uses the school newspaper to fight back and she starts a feminist book club at school. She finds allies in the most unexpected people, like “slutty” Gray Kendall, who she’d always dismissed as just another lacrosse bro. As things heat up at school and in her personal life, Marin must figure out how to take back the power and write her own rules.

De eerste indruk:

Dit boek wordt vergeleken met Moxie en ik vind Moxie echt een geweldig boek. Als je die nog niet gelezen hebt, zet deze dan bovenaan je TBR! Maar goed een feministisch boek dus, dat pijnlijk laat zien dat de regels voor jongens en meisjes heel anders zijn. ik ben dus echt heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Mijn mening:

Wow wat een goed boek is dit! Het heeft alles waar ik van hou, een goed verhaal, sterke personages, vriendschappen een vleugje romantiek en all the feels.

Wat dit boek heel goed doet is dat je in het begin ook een beetje je twijfels hebt bij de reactie van Marin, het klassieke: ze vroeg er om. Het laat zien hoe snel je toch nog bevooroordeeld bent als het op dit soort situaties aankomt. Want flirtte ze niet met die leraar? Maar goed al snel zet je dat eigenlijk opzij en ben je net als Marin gewoon boos.

Boos omdat het zo oneerlijk is dat meisjes zich altijd moeten verantwoorden voor hun gedrag. Dat wij als meisjes en vrouwen verantwoordelijk worden gehouden voor het gedrag van mannen tegen ons. Want ja had je dat korte rokje maar niet aan moeten doen, of die ene blouse met die decollete. Natuurlijk is dat allemaal onzin, maar dat zijn nu eenmaal de regels voor een meisje.

Ik vond het echt een heel goed boek om te lezen, zelfs als volwassenen, want het maakt je boos en we mogen ook boos zijn! Hoe achterhaald is het dat wij ons aan moeten passen aan mannen? We zijn toch gelijk beide mensen?

Ik vind de ontwikkeling die Maren doormaakt in dit boek echt heel mooi, ze veranderd van een naïef meisje in een meisje dat vecht voor gelijke behandeling. Maar ook een meisje dat zichzelf ontdekt en waar ze voor staat, dat ziet waar het fout gaat en dat er een patroon is ontstaan wat doorbroken moet worden.

De leesclub die ze opzet is een mooi begin en ik moet zeggen dat ik nu ook best zin heb om alle boeken te lezen die ze daar ook gelezen hebben.

Ik vond het einde heel emotioneel maar ook zo mooi en puur. Het mooie in dit boek is dat vriendschappen zegevieren maar dat je daar soms ook voor moet vechten. En hoewel ik Maren soms wel door elkaar wilde rammelen om de keuzes die ze maakte was het wel mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelde dankzij de keuzes die ze maakte.

Mijn conclusie:

Ik hou van feministische young adult boeken, het laat namelijk zien waar het in het begin vaak al mis gaat wat betreft gelijkheid en gelijke behandeling. Dit boek is echt super tof en een must read voor iedere vrouw, of je nu jong of oud bent.

Author

annabel@hetlevenvaneenboekenworm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WWW Wednesday

13 mei 2020

%d bloggers liken dit: