Recensie: Terugkeer naar Inverness van Diana Gabaldon

Titel: Terugkeer naar Inverness
Auteur:
Diana Gabaldon
Pagina’s:
768
Taal:
 Nederlands
Uitgever:
Boekerij


Het verhaal
:

De indrukwekkende verbeeldingskracht van Diana Gabaldon heeft het hart gestolen van vele miljoenen fans over de hele wereld. In de Reiziger-cyclus vertelt ze het verhaal van de verpleegster Claire Randall, die tijdens een vakantie via een magische stenenkring in het Schotland van de achttiende eeuw belandt. Hier ontmoet ze haar grote liefde, de clansman James Fraser, een van de leiders van de Schotse opstand tegen de Engelsen. Dit is het begin van een wervelende cyclus, vol passie en avontuur, die de lezer meevoert naar het Franse hof in Parijs, en van West-Indië naar de Nieuwe Wereld.

Het is nu 1968 en Claire Randall is weer teruggekeerd naar het Schotse Inverness, samen met haar dochter Brianna. Het is Claire´s eerste bezoek aan Inverness sinds haar huwelijksreis 22 jaar eerder, toen ze per ongeluk door een magische steencirkel liep en verplaatst werd naar het Schotland van de achttiende eeuw.
Haar man is nu dood en ze hoopt uit te vinden wat er met haar grote liefde, de Schotse clansman Jamie Fraser is gebeurd, met wie ze trouwde tijdens haar verblijf in het verleden. Bovendien acht ze de tijd rijp haar dochter te vertellen wie haar werkelijke vader is.

Claire pikt het verhaal van haar verleden weer op als ze samen met James Fraser naar Frankrijk reist, naar het van intriges vergeven hof van Charles Stuart, Schots vorst in ballingschap. Intussen dreigt in de Schotse Hooglanden een opstand die heel Schotland in een bloedige oorlog kan storten en die tot elke prijs moet worden voorkomen (  van Goodreads )

Mijn review:

Het verhaal algemeen:

Ik moet eerlijk bekennen dat het tweede deel mij niet zo pakte als het eerste boek. Ik had wat meer moeite met de dikte van het boek. Maar misschien komt dat ook wel omdat ik zoveel gave nieuwe boeken had die ik wilde lezen.

Het is wel een mooi verhaal en ik wilde heel erg graag weten hoe het verder zou gaan met Claire en Jamie. En ondanks dat ik er wat moeite mee had om door het boek heen te komen vond ik het wel erg goed. Het heeft net als het eerste deel spanning, liefde, verdriet en oorlog. Net als in het eerste boek volg je het leven van Claire en Jamie, nu wil ik geen spoilers weggeven daarvoor moet je het boek zelf maar gaan lezen. Maar het is wel een redelijk verassend begin.

De personages:

De personages zijn gewoon heel goed uitgewerkt, je ontmoet een aantal nieuwe personages maar er komen ook weer een aantal oude bekende terug.

Ik vind Claire nog steeds een geweldig karakter, waar ik soms wel eens de neiging heb een hoofdpersonage een schop onder hun kont te geven heb ik dat bij Claire eigenlijk nooit. Ze verveeld niet en ze irriteert zeker niet.

Jamie is… Tja Jamie, ik hou van die man! Hij heeft het niet altijd even makkelijk maar ook hij vecht zich dapper door de situaties heen en probeert datgene te doen wat hij denkt dat het beste is voor hem en voor Claire.

De Schrijfstijl:

De schrijfstijl is prachtig, je wordt echt meegenomen terug in de tijd en kan je door de goede beschrijving een prima voorbeeld maken van de plaatsen die Claire en Jamie bezoeken.

Eindoordeel:

Voor mij persoonlijk was dit een iets minder deel, maar zoals als eerder gezegd dit kan natuurlijk ook komen omdat ik gewoon op dat moment teveel nieuwe boeken op me had liggen wachten. Maar zeker een mooi vervolg op het eerste deel. Ik ben dan ook benieuwd wat het derde deel voor Clarie en Jamie in petto heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.