Recensie: Wonder van R.J. Palacio

WonderTitel: Wonder
Auteur:
R.J. Palacio
Pagina’s:
315
Taal:
Engels
Uitgever:
Corgi Childrens


Het verhaal
:

You can’t blend in when you were born to stand out.

My name is August. I won’t describe what I look like. Whatever you’re thinking, it’s probably worse.

August Pullman wants to be an ordinary ten-year-old. He does ordinary things. He eats ice cream. He plays on his Xbox. He feels ordinary – inside.

But Auggie is far from ordinary. Ordinary kids don’t make other ordinary kids run away screaming in playgrounds. Ordinary kids don’t get stared at wherever they go.

Born with a terrible facial abnormality, Auggie has been home-schooled by his parents his whole life, in an attempt to protect him from the cruelty of the outside world. Now, for the first time, he’s being sent to a real school – and he’s dreading it. All he wants is to be accepted – but can he convince his new classmates that he’s just like them, underneath it all?

Narrated by Auggie and the people around him whose lives he touches forever, WONDER is a funny, frank, astonishingly moving debut to read in one sitting, pass on to others, and remember long after the final page. ( Van Goodreads )

Mijn recensie:

Het verhaal algemeen:

Dit verhaal heeft zoals het zo mooi gezegd wordt all the feels in zich. Het is mooi, grappig en ontroerend. Ik heb dit boek al een aantal keer in mijn digitale mandje gedaan en weer verwijderd. Ik wist niet goed of het een boek voor mij zou zijn. Maar uiteindelijk heb ik toch besloten het te kopen en wat heb ik een spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan.

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven, vanuit August, zijn zus en zijn vrienden. Dat maakt het verhaal wat mij betreft nog beter, je krijgt zicht op hoe iedereen over August denkt en over zijn gezicht. Het boek heeft me meerdere keren tot tranen geroerd en hardop laten lachen.

Gelukkig kan ik me niet identificeren met August want het lijkt me super zwaar om zo door het leven te gaan. Maar Het is wel echt heel erg mooi verteld en het is echt een hartverwarmend verhaal.

De personages:

Je komt in dit boek verschillende personages tegen, maar zij vertellen vooral over August. Alleen zijn zus verteld ook wat over haar eigen leven buiten haar broertje om.

Wat dit boek zo goed maakt is dat de personages herkenbaar zijn, het zijn gewone mensen die echt niet allemaal perfect zijn. Ze hebben allemaal hun problemen en gebreken met betrekking tot August maar ook August zelf is echt niet perfect.

Hoe de mensen omgaan met hun leven en het feit dat zij op één of andere manier in aanraking komen met August maakt dit boek ontzettend mooi. Het feit dat je het vanuit meerdere personages leest geeft dit boek een extra lading.

De Schrijfstijl:

De schrijfstijl is mooi, rauw en eerlijk. Er worden geen doekjes gewonden om wat mensen denken en dat vind ik mooi. Omdat de hoofdstukken allemaal vrij kort zijn vlieg je echt door dit boek heen. Maar ook al zouden de hoofdstukken wel heel erg lang zijn, je kunt dit boek toch echt niet wegleggen.

Eindoordeel:

Dit is echt een boek waarin je van alles meemaakt, vreugde, verdriet maar ook boosheid. Het is een echte aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.