Het leed dat het wisselen van cover heet!

Ik ben vast niet de eerste blogger die hier over klaagt en ik zal ook zeker niet de laatste zijn, maar wat heb ik er een hekel aan als een uitgeverij midden in een serie ineens wisselt van cover. Ik heb niet zo heel veel wensen, het maakt mij vaak niet uit of een boek een hardcover of paperback versie is.

Maar die wisseling zo heb ik van deel twee en drie van de touching juliette trilogie de mooie covers, maar het eerste deel is verschrikkelijk. Ik ben dan niet zo dat ik meteen de andere versie wil kopen maar het irriteert me wel. Ook verschillende hoogtes kan mij irriteren. Dat heb ik bij de Mortal instruments serie de eerste twee boeken zijn kleiner dan de rest.

Soms is de wisseling van cover als ze een boek gaan vertalen ook erg jammer, gelukkig zie je steeds vaker dat ze de originele cover overnemen maar de cover van bijvoorbeeld Klauwen van het woud vind ik verschrikkelijk terwijl de Engelse versie wel mooi vind. Soms is het ook andersom, dan hebben ze voor de vertaling een mooiere cover dan het origineel. ( kan er alleen even zo snel geen bedenken. )

Soms dan vernieuwen ze een cover om een serie een nieuw leven in willen blazen. Ook dit pakt niet altijd goed uit, zo vind ik de oude versies van de Outlander serie veel mooier als de versie die ik in de boekenkast heb staan. Het past ook helemaal niet bij het verhaal.

Dat zijn wel mijn grootste ergernissen als je het over covers hebt. Wat is voor jou de ultieme afknapper als het op covers aankomt?

6 gedachtes over “Het leed dat het wisselen van cover heet!

  1. Ik wil inderdaad ook dat boeken in een serie covers hebben die bij elkaar passen en niet opeens van stijl wisselen en inderdaad ook de hoogte. Ik heb van de Mortal Instruments alles op dezelfde hoogte, behalve het laatste deel dat in vergelijking met de rest echt huge is!

  2. Ik zit er niet zo erg mee! Meestal zijn de series die ik heb toch dezelfde cover, of het moet al zijn dat de ene helft Engelstalig is, en de andere helft Nederlands.
    Vaak als ze de boeken nieuw leven in willen blazen vind ik het wel leuk eigenlijk, niet altijd dat de covers even mooi zijn, maar covers zijn toch hetgeen wat de meeste mensen aanspreekt.

  3. Ik ben het helemaal met jou eens! Zo heb ik de eerste twee delen van Wereld zonder hemel in de oude versie. Dus dat gaat er best lelijk uitzien als ik die derde in de nieuwe versie koop

  4. Ik vind het ook super irritant als er van cover gewisseld word. Ik probeer dan toch om alle delen in hetzelfde ontwerp te pakken te krijgen. Desnoods tweedehands. Als ik een boek per se wil lezen koop ik het gewoon in eerste instantie als ebook zodat ik tijd heb om te zoeken naar matchende delen.

  5. Ik vind het echt heel jammer wanneer men halverwege een reeks wisselt van coverontwerp. Zo passen al mijn boeken van Charlaine Harris SVM-reeks mooi bij elkaar tot er plots een boek met True BLood cover tussen staat en vervolgens de laatste drie delen met een fel gekleurde omslag. Of de keer dat ik speciaal om dit te voorkomen in één keer 9 boeken van Lara Adrian ‘s Midnight Breed-serie bestel en dan vervolgens ontdek dat één van hen zo’n centimeter kleiner is als de andere terwijl dit duidelijk niet het geval was op de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.